Terveellinen mutakakku

suklaakakku

 

Rakastan suklaata ja herkkuja. Terveellinen mutakakku vei kielen mennessään. Olen toki ennenkin tehnyt mutakakkuja ilman jauhoja, mutta nyt halusin tehdä kakun, jossa ei ole myöskään pähkinöitä. Haluan, että herkuttelun jälkeen on hyvä olo, keho ja mieli kiittävät. Herkut voivat olla myös ravintorikkaita, eikä mausta tarvitse tinkiä. Pari viikkoa sitten sunnuntaiaamuna tämä terveellinen mutakakku sai olla paraatipaikalla perheemme aamiaispöydässä. Jauhoton, gluteeniton, pähkinätön, maidoton, proteiinipitoinen ja ilman valkoisia sokereita valmistettu. Täyteläisen suklainen, makea ja täynnä ravintoaineita ja makua. Kuulostaa hyvältä – eikö? Kakun voi myös valmistaa vegaanisesti korvaamalla kananmunat chia-munilla sekä vaihtamalla voin kookosöljyyn ja kaakaovoihin. Maku ei kuitenkaan ole niin hyvä.

 

suklaakakku1

 

Yksi pääraaka-aineeni tässä terveellisessä mutakakussa oli valkoiset pavut. Proteiinipitoiset pavut sisältävät myös b-vitamiineja, rautaa, kuituja ja foolihappoa. Valkoiset pavut vaativat kahdeksan tunnin liotuksen, huuhtelun ja noin tunnin keittämisen, joten pikaruokaa ne eivät siis ole. Siksi teenkin kerralla isomman määrän papuja ja säilön valmiiksi pakastimeen. Näin vältyn useimmiten tölkkipapujen käytöltä. Tölkkipapujakin voit varmasti käyttää, mutta maku on aivan toinen. Tälläkin kertaa käytin pakastettuja papuja. Inspiraatio mutakakkuun ei katso aikaa eikä paikkaa. Siksi onkin hyvä, että pakastimessa on aina raaka-aineita leivontahimon varalle. Makeutukseen käytin tällä hertaa koivusokeria, vaahterasiirappia ja kookossokeria. Kaikissa on oma ihana makuprofiili. Voit toki käyttää vain joitakin näistä tai valita jonkin aivan muun makeuttajan. Itse pidin tästä yhdistelmästä. Makeuden määrää voi ja kannattaakin säätää oman maun mukaiseksi.

 

mutakakku

 

Pyöräytin kakun raaka-aineet tasaiseksi tehosekoittimessa, annoin kypsyä uunissa noin 25 minuuttia ja kakku oli valmis. Sitten olikin vuorossa kakun vaikein osuus – odottaminen. Kakku kun on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. En ihan malttanut odottaa seuraavaan aamuun, vaan otin kakusta palan jo illalla. Mutta seuraavana aamuna nauttiessani aamiaispöydässä jääkaappikylmän kakkupalan (jos toisenkin), oli maku vieläkin parempi. Terveellinen mutakakku saikin lopullisesti paikkansa reseptikokoelmassani ja päätin jakaa sen myös teille. Ihana, terveellinen ja täyteläinen. Nälkäkin pysyy loitolla pitkään rasvojen ja proteiinin siivittämänä.

 

suklaakakku5

 

Tämä reseptin myötä toivotan iloa ja aurinkoista Juhannusta!
Rakkaudella, Karita

 

 

 

Terveellinen mutakakku

4,5 dl valkoisia papuja (liotettuina, keitettyinä ja jäähdytettyinä)
4 pientä kananmunaa
120 g raakakaakaomassaa, sulana
1 dl koivusokeria
1 dl voita tai gheetä, sulana
1 dl vaahterasiirappia
1/2 dl kookossokeria tai lisää edellisten makeuttajien määrää
1 tl jauhettua Bourbon-vaniljaa
ripaus suolaa
1,5 tl luomulaatuista pikakahvijauhetta
1,5 tl ruokasoodaa

+ lopuksi 1 rkl psylliumia
– + kooksöljyä tai voita vuoan voiteluun

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Käytin kiertoilmatoimintoa.
Sekoita kaikki raaka-aineet, psylliumia lukuun ottamatta monitoimikoneessa tasaiseksi.
Lisää psyllium ja sekoita huolellisesti.
Kaada voideltuun irtopohjaiseen vuokaan ja paista noin 25 minuuttia.

Ota pois uunista ja anna jäähtyä kokonaan. Mutakakku on parhaimmillaan seuraavana päivä, yön yli viileässä levättyään. Tarjoile marjojen, kookoskermavaahdon tai nauti sellaisenaan hyvän kahvin kera.
Säilytä viileässä.

 

suklaakakku2

Kommentit (6)
  1. Moi.
    Näyttää herkulliselle!! 🙂
    Saako raakakaakaomassan tehtyä itse jos kaapista löytyy kaakaovoita sekä raakakaakaojauhetta?

    1. karitatykka
      30.8.2016, 15:53

      Hei Paula.

      Kiitos viestistäsi.
      Voit käyttää raakakaakaovoita ja -jauhetta. Nyt en osaa suoraan heittää määrää… Voit kokeilla vaikka näin: laitta 80 g kaakaovoita ja 50 g jauhetta, sulata voi ja sekoita molemmat massaan. Maistele ja lisää jompaa kumpaa tarpeen mukaan.
      Kokeile jakerro mitä tykkäsit.
      Kokeile myös joku kerta myös massaa käyttäen. : )

      Iloa ja herkullisia hetkiä!
      Karita

      1. Namiiiii!! 🙂
        Toinen kakku tulossa 😉

        1. karitatykka
          6.9.2016, 18:38

          JEE!!! <3

  2. Olen jo useamman kerran tehnyt tätä kakkua, niin hyvä resepti! Nykyään käytän valkoisten papujen tilalla kotimaisia härkäpapuja ja tulee yhtä herkullista!

    1. karitatykka
      14.5.2017, 15:19

      Ihanaa Satu!

      Kiva kuulla, että myös härkäpavut toimivat upeasti.
      Iloa ja aurinkoa!
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *