Paras porkkanakakku
Paras porkkanakakku on tässä. Se valmistuu ilman gluteenia, prosessoituja sokereita tai lisä- ja väriaineita. Kakku sopii kasvissyöjille ja on myös vegaaninen kun vaihdat hunajan vaahterasiirappiin tai muuhun makeuttajaan. Isoisäni oli poliisi ja maanviljelijä. Tänä päivänä serkkuni jatkavat samoilla mailla muun muassa porkkanoiden, nauriiden, lanttujen ja punajuurien viljelyä Teuron maalaismaisemissa siimeksessä. Lapsuusmuistoissani on selkeä makumuisti siitä, kuinka ihanalta suoraan maasta nostettu porkkana maistui. Huuhtaisin sitä vain hiukan ja popsin makeita ihanuuksia suurella mielihyvällä. Porkkanoita löytyy edelleenkin jääkaapistani aina ja käytän niitä myös herkuissani, kuten porkkanakku -reseptissäni. Tietysti myös uuni ja yrtit tekevät porkkanoille myös hyvää. Oikeastaan melkein kaikki juurekset saavat makuhermoni hykertelemään. Esimerkiksi tämä punajuurisalaatti on todella herkullinen!
Porkkanassa on paljon hyvää. Muun muassa C-vitamiinia ja beetakaroteenia, jonka elimistö sitten muuttaa A-vitamiiniksi. Beetakaroteeni auttaa pitämään yllä myös kaunista ja nuorekasta ihoa sekä kehoa – fine by me! Porkkanan sisältämät ravintoaineet tekevät paljon muutakin hyvää kehossa, muun muassa tukevat maksan toimintaa sekä suojaavat sydämen toimintaa ja silmiä. Oranssit ihanuudet sisältää myös kalsiumia, joten luustokin tykkää. Porkkanan kera on hyvä nauttia rasvoja, jotta rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät. Tässä kakussa rasvoja tulee cashew- ja pekaanipähkinöistä. Tällä kertaa porkkanat pääsivät pääraaka-aineeksi raakakakkuun, jonka resepti löytyy myös Hyvää huomenta -kirjastani. Kirjassa porkkana pääsee mukaan myös muun muassa mehuun, kräkkereihin ja pastaan.
Mikä on sinun lempparijuures? Sujahtavatko ne koskaan jälkiruokiin?
Herkullista viikkoa!
Karita
Paras porkkanakakku
8–10 hengelle
Kakku:
5 dl porkkanaraastetta tai mehustuksesta jäänyttä porkkanakuitua
2 dl pekaanipähkinöitä (liota 6 tuntia, huuhdo ja valuta hyvin)
1,5 dl kookoshiutaleita
1 omena
5–6 dl Medjool-taateleita
1 tl inkivääriä
1 tl vaniljauutetta
1 tl kanelia
½–1 tl muskottia
Kuorrute:
3,5 dl cashewpähkinöitä (liota 6 tuntia, huuhdo ja valuta hyvin)
1 tl vaniljajauhetta
3 tl sitruunamehua
1 rkl hunajaa
6 tippaa eteeristä appelsiiniöljyä (tai maun mukaan)
noin 1 dl vettä (halutun koostumuksen mukaan)
Pane omena lohkoina monitoimikoneeseen ja hurauta pienemmäksi. Älä jauha liikaa. Lisää sitten loput aineet ja käytä konetta, kunnes massa on täysin sekoittunut ja alkaa pysyä kasassa. Siirrä massa 20 x 20 -senttiseen silikoni- tai irtopohjavuokaan ja painele vuokaan.
Laita vuoka noin tunniksi pakkaseen. Tee kuorrute. Laita kaikki raaka-aineet tehosekoittimeen vettä lukuun ottamatta ja jauha sileäksi. Lisää sitten vähitellen vettä, kunnes kuorrute on täysin tasainen ja kermainen. Siirrä sivuun ja irrota kakku vuoasta. Valuta kuorrute kylmän ja jähmettyneen kakun päälle. Tasoita kuorrute jos haluat ja koristele pekaanipähkinöillä.
P.S. jos kuorrute tuntuu liian löysältä, laita se hetkeksi jääkaappiin tai pakastimeen jähmistymään.
Säilytä kakku jääkaapissa. Paras porkkanakakku viihtyy myös pakastimessa. Ota kakku pakastimesta, leikkaa veitsellä annospaloiksi ja anna sulaa noin 20–30 minuuttia ennen tarjoilua.
kuvat: Viloa Virtamo / Hyvää huomenta
Namiiii, täytyy testata :p
<3
Toivottavasti tykkäät!
– K
Hei Karita!
Voiko kookoshiutaleita korvata? Tai onko kookoksen maku voimakas kakussa?
Moikka Maria.
Voit koettaa vaikka pähkniärouheella, esim cashew olisi riittävän mieto… Mutta ei kookos kakussa mielestäni juurikaan maistu. Kannattaa ostaa mahdollisimman laadukkaita luomukookoshiutaleita, joissa ei ole härskiintynyt kookoksen maku. Olen itse välillä törmännyt härskiintyisiin kookoshiutaleihin ja maku on ollut kamala.
Iloa!
Karita
Kiitos paljon nopeasta vastauksesta. En malta odottaa että pääsen leipomaan
<3
Hei Karita!
Voiko pähkinöitä korvata esimerkiksi manteleilla? Olen pähkinä-allergikko, mutta haluaisin kovasti kokeilla näitä reseptejäsi.
Heippa Moona
Itse kakun pekaanit voit korvata manteleilla tai auringonkukansiemenillä. Maku kärsii kyllä hiukan…
Kuorrutteessa cashewt tuovat ihanan kermaisen koostumuksen ja pehmeän maun. Voit kokeilla käyttää liotettuja ja kuorittuja manteleita tai sitten kookoskuorrutteen. Säilytä koookosmaitotölkkejä jääkaapissa vähintään yön yli ja ota yhteensä 4 dl kookosmaitotölkin paksua rasvaista osaa. Jätä kuorrutteen ainesosista vesi pois kokonaan ja tee vaahto sekoittamalla kaikki raaka-aineet (kylminä) esimerkiksi vatkaimella.
Toivottavasti onnistuu. <3
Karita
Kiitos Karita! Tätä kokeilen ehdottomasti! Tulen kertomaan kuinka kävi manteleiden kanssa.
<3
Hei, tarkoitetaanko ohjeessa siis millaista taatelia. Mietin, että minulla on pussi pirkan pehmeitä taateleita niin täytyykö niitä liottaa ennen käyttöä? Muistelin että medjool.-taatelikin olisi “kuivattu” mutta vain siinä tertussa..
Moi Kip.
Voit käyttää mitä luomutaateleita tahansa. Jos ne tuntuvat kovilta, voit liottaa hetken. Muuten kaikki taatelit käyvät. Itse rakastan Medjool-taatelien makua, joten käytän useimmiten niitä. Tosin myös noita Pirkan pehmeitä luomutaateleita. : )
Iloa!
Karita