Herkullinen persimonpiiras

Herkullinen persimonpiiras

Herkullinen persimonpiiras

 

Viime sunnuntaina juhlimme rakkaan Luca-poikani syntymäpäivää. Tarjoilin muun muassa version viljattomasta suklaakakustani  ja suosittua omenapiirakkaani. Niiden lisäksi halusin myös valmistaa jotakin uutta kauden antimista. Makeat persimonit huhuilivat keittiönpöydällä ja ovatkin parhaimmillaan juuri tähän aikaan vuodesta. Halusin tehdä helpon, herkullisen, gluteenittoman, maidottoman, munattoman piiraan ja ilman valkoista sokeria valmistettuna – tottakai. Hetken mietittyäni ja keittiössä häärittyäni herkullinen persimonpiiras oli syntynyt.

 

Herkullinen persimonpiiras

 

Piiraan pohja on muromainen, persimonit taas pehmeitä ja ihanan makeita. Jos haluat täysin pehmeän täytteen, voit kuoria persimonit. Itseäni eivät kuoret haitanneet yhtään – käytän omenapiiraassakin omenat aina kuorineen. Jos kuitenkin toivot täysin pehmeää ja suussa sulavaa täytettä, kannattaa hedelmät kuoria. Varmista myös, että persimonit ovat täysin kypsiä, jolloin hedelmäliha on pehmeä, hyytelömäinen ja herkullisen makuinen. Jos haluat valmistaa piiraan ilman pähkinöitä, voit jättää ne kokonaan pois ja korvata muilla mieleisilläsi jauhoilla tai kookoshiutaleilla. Tähän piiraaseen pähkinät kyllä tuovat ihanaa makua ja koostumusta.

 

Herkullinen persimonpiiras

 

Syntymäpäivät olivat menestys. Talo oli täynnä ihanaa energiaa, reimua ja elämää. Juhlat jatkuivat aina iltaan saakka, jolloin viimeiset vieraamme Långströmmit suuntasivat kotimatkalle. Olin väsynyt, mutta onnellinen. Saman voi sanoa myös pikkumiehestä, joka silminnähden nautti syntymäpäivästään ystävien ja perheen kesken. Luurankopukuun pukeutunut ihanuus oli väsynyt, onnellinen, iloinen ja kiitollinen juhlistansa, upeista lahjoista sekä kavereista. Kiitollinen olen minäkin – joka päivä kiitän tuosta terveestä pikku ihanuudestani, joka ansaitsee kaiken sen rakkauden, turvallisuuden ja onnen, jonka voin hänelle antaa. Pikkumiehestä on kasvamassa iso poika ja koska hän on ainokaiseni, tuntuu aika menevän välillä turhankin nopeasti. : )

 

Herkullinen persimonpiiras

Mikä on sinun bravuurisi, kun järjestät kustuja? Tai millaista tarjottavaa itse toivoisit menessäsi juhliin? Kerro ihmeessä, niin voin inspiroitua sinun toiveistasi ja luomuksistasi.

Iloa ja nautinnollisia hetkiä herkullisen persimonpiiraan ja rakkaiden kera.

Halauksin,
Karita

 

Herkullinen persimonpiiras

(noin 10 annosta)

Pohja

3,5 dl mantelijauhoa (luomu)
2,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3–4 rkl hunajaa, kookos- tai vaahterasiirappia
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
5 rkl sulaa voita tai kookosöljyä + vuoan voiteluun
1 dl pekaanipähkinöitä rouhittuna (luomulaatuisina ja mielellään 4 tuntia liotettuina, huuhdeltuina ja valutettuina)

Täyte

4 kypsää persimonhedelmää
kardemummaa
vaahterasiirappia

Ohje

Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Sekoita monitoimikoneessa kaikki raaka-aineet, pekaanipähkinöitä lukuunottamatta. Tarkista maku, ota sivuun desilitra taikinaa ja levitä loppuosa voideltuun, halkaisijaltaan noin 25 cm:n vuokaan.
Pese persimonit hyvin ja kuori jos haluat. Leikkaa kanta pois, halkaise pituussuunnassa puoliksi ja viipaloi puolikkaat. Asettele viipaleet vuokaan pohjan päälle.
Sekoita pekaanipähkinärouhe loppuun taikinaan ja murustele persimonien päälle. Ripottele päälle vielä kardemummaa ja pirskottele pinnalle vielä lopuksi vaahterasiirappia, jos haluat.
Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Lasinen vuoka on kätevä, sillä silloin näkee, milloin pohja alkaa saamaan väriä.
Anna jäähtyä hiukan tai kokonaan ja koristele, jos haluat. Itse koristelin kuivatuilla syötävillä kukilla.

Nauti vaikka kookoskermavaahdon tai jäätelön kera.

Herkullinen persimonpiiras

Kommentit (2)
  1. Vaikuttaa herkulliselle piiraalle. Ihanaa, kun jaat reseptejä blogissasi!

    1. Ilo on minun puolellani.
      <3 Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *