Paras omenapiirakka

Paras omenapiirakka

Paras omenapiirakka

 

Syksyn omenasato alkaa jo käydä vähiin, joten ajattelin jakaa viime tipassa reseptin omenapiirakkaani. Tämä on paras omenapiirakka, jonka olen valmistanut ja siksi olen julkaissut reseptin aiemmin muun muassa Sokeriton-kirjassani.  Koska se on ollut  huippusuosittu ja kerännyt paljon kehuja, ajattelin jakaa sen myös täällä blogissani. Omenapiirakassa ei ole käytetty lainkaan valkoisia jauhoja tai prosessoituja sokereita. Tein reseptin eräänä iltana kun tulimme perheeni kanssa muutaman tunnin sienireissulta. Meillä oli kotona reilusti luomutilan puutarhasta poimittuja omenoita. Kuivatin niistä jo valmiiksi viipaleita, soseutin omenasosetta ja pakastin omenakuutioita smoothieita varten. Onneksi hedelmiä riitti myös herkullista omenapiirakkaa varten.

 

Paras omenapiirakka

 

Paras omenapiirakka on lämmin, mausteinen ja herkullinen. Se on mehukasta ja täyteläistä, mutta samaan aikaan raikasta ja makeaa. Omenapiirakan kaverina voi nauttia vaniljalla maustettua kookoskermavaahtoa tai niin kuin perheen miehet – vaniljajäätelöä. Häagen-Dazsin vaniljajäätelö on muuten ainoa kauppojen pakastealtaissa oleva jäätelö, jossa ei ole mitään ylimääräisiä täyte- tai sidosaineita. Tuotesisältö on ihanan yksinkertainen – ainoastaan kerma, sokeri, kananmunan keltuainen ja vanilja. Itse en jäätelöä syö, mutta perheen miehet joskun. Markkinoilla on myös reilusti vegaanisia jäätelöitä joita voi halutessaan kokeilla.

 

Paras omenapiirakka

 

Samantyylisen piirakan voit tehdä myös käyttämällä esimerkiksi päärynää. Jos valitset puhdaskauraa, on paras omenapiirakka gluteeniton, maidoton, tehty ilman valkoisia sokereita sekä munia. Saat siitä myös vegaanisen käyttämällä voin sijaan kookosöljyä ja makeutukseen hunajan sijaan vaahteraasiirappia.  Ravintoaineita ja kuituja tästä ihanuudesta löytyy reilusti. Vitamiineja, mineraaleja, hyviä rasvoja ja runsaasti kuitua. Nauti herkkkuhetkestä ja kauden viimeisistä kotimaisista omenoista vaikkapa tämän mehukkaan piiraan muodossa. Toivottavasti pidät siitä yhtä paljon kuin meidän perhe.

 

Herkullista syysviikkoa!

Rakkaudella,
Karita

Paras omenapiirakka

Paras omenapiirakka

 

Pohja:
3 dl kaurahiutaleita
2,5 dl mantelijauhoja
1 tl jauhettua vaniljaa
4 rkl kookosöljyä sulana tai sulatettua luomulaatuista voita
3 rkl kotimaista hunajaa tai vaahterasiirappia tai yaconsiirappia
1/2 tl kardemummaa
ripaus suolaa

Esilämmitä uuni noin 180 asteeseen.
Prosessoi kaikki pohjan raaka-aineeet sekaisin monitoimikoneessa. Jätä hiukan tekstuuria. Anna taikinan levätä kelmussa ja viileässä noin kaksikymmentä minuuttia. Tämä ei ole pakollista, mutta taikina on helpommin työstettävissä, mikäli teet näin.
Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan reikiä haarukalla ja esikypsennä pohjaa uunissa noin 10 minuttia.

Täyte:
3 dl omenasosetta (käytin itse soseutettua ja makeuttamatonta omenasosetta)
Hunajaa tai vaahterasiirappia maun mukaan
ripaus suolaa
1/2 tl jauhettua vaniljaa (Urtekram)
2–3 tl kanelia (Urtekram)
Kardemummaa maun mukaan
Viipaloituja omenoita, simenkota poistettuna niin, että vuoka täyttyy
Rutistus tuoretta limetin mehua omenalohkojen päälle
2 rkl kookospalmusokeria

Sekoita omenasose, hunaja, kaneli, vanilja ja suola. Voit lisätä halutessasi joukkoon myös hiukan kardemummaa. Sekoita sileäksi ja tarkista maku. Levitä pohjataikinan päälle.
Viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi ja asettele soseen päälle.
Ripottele omenaviipaleiden päälle halutessasi vielä kanelia, kardemummaa ja kookospalmusokeria.
Kypsennä uunissa noin 35 minuutttia.
Anna jäähtyä hiukan ja nauti laadukkaan jogurtin, vaniljajäätelön tai kookoskermavaahdon kera.

Kommentit (7)
  1. Leena Björkroth
    28.10.2016, 00:02

    Varmaan hyvää!

    1. Hei Leena.

      On kyllä. Juuri nautimme sitä poikani 6 vuotis syntymäpäivilläkin. : )

      Iloa!
      Karita

      1. Hei Karita,

        en ole aiemmin makeuttanut leivonnaisia ilman valkoista sokeria, niin kuinka paljon esim. rkl, laitat hunajaa ja vielä, kuinka monta omenaa tarvitaan tähän piirakkaan? Jos kookospalmusokerin jättää pois, jääkö maku liian happamaksi? Kiitos!

        1. karitatykka
          1.9.2017, 10:07

          Moikka Riikka.

          Kiitos viestistäsi.
          Kokonaisuus riippuu aina käyttämistäsi omenoista. Siksi omenamäärää ei voi antaa – kooissa on valtavia eroja. Myös mauissa on eroja. Makeat lajikket tarvitsevat vähemmän makeutta, ku taas happamat lajikkeet kaipaavat lisää balanssia. Laitan noin 2 rkl hunajaa omenasoseeseen, sekoitan huolella ja maistan tarvitseeko laittaa lisää. Lisään kunnes maku on hyvä. : ) Mielestäni omenapiirakan ei tarvitse olla todella makea, etenkin jos sen nauttiin vaikka makean kookoskerman kera.
          Kookospalmusokerin ripottelen omenoiden päälle lopuksi tuomaan makua ja makeutta, mutta se ei ole välttämätön. Se kyllä on minusta viimeistelee piirakan… Jos et käytä, valitse omenalajikkeeksi makea laatu.

          Iloa!
          Karita

          1. Hei kiitos Karita tarkennuksista, tämä menee viikonlopun vieraille heti kokeiluun! Mukavaa viikonloppua! t. Riikka

            1. karitatykka
              1.9.2017, 11:44

              Kiitos samoin!
              Karita

  2. The Best Healthy Apple Pie Ever | La Vida Fresca
    20.9.2017, 06:11

    […]  The original recipe can be found here in Finnish: http://demo.blogit.terve.fi/rakkaudellakarita/paras-omenapiirakka/ […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *