Onnea rakas äiti!

Onnea rakas äiti!

 

Yksi maailman tärkeimmistä ihmisistä elämässäni, äitini täytti eilen vuosia. Onnea rakas äiti! Syntymäpäivän aamuna soitin äidilleni ja lauloimme hänelle koko perheen voimin syntymäpäivälaulun. Äiti kuulosti onnelliselta, iloiselta ja minulle tuli valtava ikävä vanhempiani. Liian kauan on kulunut kesästä, jolloin viimeksi sain viettää oikeaa laatuaikaa heidän kanssaan. Arki, työt ja oma perhe-elämä on vienyt aikani kokonaan, eikä muulle ole juuri jäänyt aikaa. Nautin elämästäni kyllä juuri tällaisena kuin se on – ihanan rikasta, kaikkine vaihteluineen ja monipuolisine työtehtävineen. Aikaa omien vanhempien ja ystävien kanssa saisi vain olla hiukan enemmän. Nimenomaan laadukasta aikaa, läsnäoloa, juttelua, halailua, rauhaa ja aitoa aikaa vain olla, suorittamatta mitään.

 

Onnea rakas äiti!

 

Nytkin minulla oli edessä toimistopäivä kotona ja töitä vaikka muille jakaa. Työpöytäni pursuilee papereita ja tekemättömiä töitä. Ajattelin, etten millään voisi lähteä juhlistamaan äitini syntymäpäiviä, vaan pelkkä puhelinsoitto ja kukkalähetys joutuisivat tällä kertaa riittäämään. Hetken kuluttua päätin kuitenkin toisin. Vein poikani esikouluun, istuin alas ja suunnittelin, miten saisin toteutettua molemmat. Tein suunnitelman ja päätin, että lähdemme poikani kanssa matkaan heti esikoulun jälkeen. Huomasin, että pienillä järjestelyillä työt kyllä hoituvat – tänään äidin syntymäpäivä tärkeämpää!

 

Onnea rakas äiti!

 

Äitini ilme oli korvaamaton, kun hän oven avatessaan näki meidät kukkien kera oven takana. Tippakin vierähti poskelle halatessamme. Vietimme yhdessä muutamien sukulaisten ja perheen kesken ihanan iltapäivän kahvihetken ja synttäri-illan. Sitten olikin aika huristella kohti kotia, sillä seuraavana päivänä oli työntäyteinen päivä edessä. Tänään perjantaina on siis Terranovan esittely Ruohonjuuren myymälässä Kampissa ja illalla saan vielä vetää raakaruokakurssin Kulinaarisessa Instituutissa. Eli hommiin vain. Eilisen johdosta muistin taas, että asiat saa yleensä järjesteltyä, jos oikein haluaa – ja minä halusin. Sitä rakkauden määrää, jota äitiäni kohtaan tunnen, ei voi sanoin kuvailla. Siispä eilinen oli juuri kaiken säätämisen ja vääntämisen arvoinen…

 

Onnea rakas äiti!

Onnea rakas äiti!

 

Tämän päivän blogipostauksessani jaan näiden ajatusten lisäksi raakakakkureseptin, jonka tein äidilleni syntymäpäivänä kaksi vuotta sitten. Täyteläinen, mustikkainen ja suussa sulava kakku oli menestys ja maistui kaikille. Äitini silloiset syntymäpäivävieraat eivät olleet koskaan nauttineet raakakakkuja ja uteliaina maistelivat tätä mustikkaista ihanuutta. Oli mukava huomata, että perinteisten herkkujen rinnalle sopii loistavasti terveellinen ja herkullinen raakakakku – myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, jossa raakakakkukahviloita ei juurikaan ole.Ensi kerralla kun jollain läheiselläsi on merkkipäivä, tee hänelle jotain omatekoista tai tee yllätysvierailu. Anna aikaasi ja ole läsnä. Lahjan saaja varmasti arvostaa sitä huomattavasti enemmän kuin jotain turhaa ylimääräistä tavaraa. Meidän äiti ainakin arvosti.

Onnea vielä kerran äiti, olet rakas!
Iloa ja hyvää oloa,
Karita

Mustikkaraakakakku äidilleni

(12 hengelle)

Pohja:
3 dl pekaanipähkinöitä (liota 4 tuntia, huuhtele ja valuta hyvin)
1 dl kookoshiutaleita
4 Medjool-taatelia tai useampi pienempi taateli (mikäli taatelit ovat kuivia, liota noin tunti pienessä vesimäärässä)
1 tl vaniljaa
½ tl kardemummaa
ripaus suolaa

Täyte:
4 dl cashewpähkinöitä (liota tunti tai vaikka yön yli, huuhtele ja valuta)
1 dl raakakaakaovoita sulatettuna
½ avokado
1,5–2 dl kookoskermaa
¾–1 dl sitruunan mehua
4 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
2 tl vaniljaa
ripaus suolaa

+ 3 dl jäisiä mustikoita (1 dl täytteen sekaan blenderissä ja lopuksi 2 dl varovasti sekaan sekoitettuna)

Tee ensin pohja. Prosessoi pekaanipähkinät, mausteet ja taatelit monitoimikoneessa niin, että massa alkaa tarttua yhteen.
Painele pohjan taikina irtopohjaisen vuoan pohjalle. Itse käytin korkeareunaista, 20 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa.

Tee sitten täyte. Sekoita cashewpähkinät, kookoskerma, sitruunan mehu, makeutus, mausteet, avokado ja 1 dl mustikoita tasaiseksi blenderissä tai monitoimikoneessa.
Valuta lopuksi joukkoon koneen käydessä sulatettu kaakaovoi. Maista ja muokkaa makua tarvittaessa.
Kaada täyte kulhoon ja sekoita joukkoon loput mustikat. Kaada täyte pohjan päälle ja tasoita.
Siirrä kakku jääkaappiin yön yli tai muutamaksi tunniksi pakastimeen.

Nauti marjojen kera.

Onnea rakas äiti!

Kommentit (12)
  1. Oman äidin vuoksi pieni (tai suurempikin) vaivannäkö on tosiaan paikallaan <3

    Jakamasi kakkuresepti houkuttelee jälleen… Mitä kookoskermaa sinä käytät? Monissa kun on jonkin verran E-koodeja 🙁 Puhtaampi vaihtoehto olisi tervetullut 🙂

    1. Moi Elina.

      Kiitos viestistäsi.
      Samaa mieltä – vaivannäkö on aina paikallaan. <3
      Käytän useimmiten seuraavia merkkejä: Biona, Santa Maria (luomu) ja Dr. Goerg.

      Kookoskermaa voi tehdä myös itse jos omistaa tehokkaan tehosekoittimen. Laitat vain vettä ja kookoshiutaleita ja sekoitat kunnes saat aikaan täysin sileän juoman. Veden määrää säätelemällä saat haluamasi koostumuksen. Tässä linkki aiheeseen.
      http://demo.blogit.terve.fi/rakkaudellakarita/itse-tehty-kookosmaito/
      Tällä reseptillä tulee todella ohut maito ja kakkuihin kaivataan paksua ja rasvaista maitoa.

      Iloa ja aurinkoa viikkoosi.
      Karita

      http://demo.blogit.terve.fi/rakkaudellakarita/itse-tehty-kookosmaito/

      1. Kiitos vinkeistä Karita! 🙂

        Vitamix on haaveissa, mutta toistaiseksi on tyytyminen sauvasekoittimeen… Sillä ei valitettavasti ihmeitä tehdä, mutta kokeilen noita valmiita kookoskermoja. Onko Vitamix muuten kovin äänekäs?

        1. Hei Elina.

          Itselläni käytössä Vitamix ja Blendtec, molemmat ovat kovaäänisiä. Muotoilultaan Blendtec on parempi ja pidän siitä enemmän kuin Vitamixista.
          Blendtecissä minulla on käytössä kaksi kannua, tavallista ja twister jar-kannua. MOnitoimikoneellakin tekee paljon ja niitä voit löytää myös kirppareilta. Niissäkin teho on kyllä tärkeä (mielellään yli 1000W).

          Hyvään blenderiin kannattaa satsata halvempien sijaan, sillä halvemmat hajoavat ja niinpä ne tulevat loppupeleissä kalliimmiksi.

          Iloa viikkoosi!
          Karita

          1. Kiitos jälleen 🙂 Olenkin jättänyt halvemmat tehosekoittimet suosiolla kauppaan juurikin tästä syystä.. Sauvasekoittimellani teen smoothiet ja cashewtäytteiset raakakakut, mutta ihmeitä sillä ei tietenkään tehdä.. Etenkin kakkujen rakenteesta ei ikinä saa sellaista ihanan silkkistä.

            Pitää tutustua tuohon Blenteciin. Meillä isäntä ei kyllä varmaan olisi innoissaan kyseisestä hankinnasta, kun hän huomauttaa sauvasekoittimenkin äänestä., heh

            1. : ) luulen että isäntä pitäisi kuitenkin tuotoksista… Tai sitten voisit tehdä ihanuuksia hänen ollessa toisaalla. Ei meilläkäään koneen metelistä tykätä, mutta lopputuotoksista sitäkin enemmän. Smoothiet ihanan silkkisiä, omia pähkinätahnoja voi tehdä – kakuista ja pikajäätelöistä puhumattakaan.

  2. Mia Honkanen
    10.10.2016, 18:12

    Kiitos reseptin jaosta, pitää kokeilla 🙂

    1. Ole hyvä Mia.

      Iloa viikkoosi!
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *