Haluatko ihan oikeasti punnita ne kesälomakilot?

Kesälomat alkavat tulla päätökseensä suuremmalla osalla väestöä. Loman päättyminen pakottaa taas katsomaan arkea realistisesti ja kesän aikana kertyneet kilot tulevat jotenkin konkreettisemmiksi, kun jakkupuku ei mahdukaan päälle samalla tavalla kuin ennen lomia. Onhan sen tiennyt, että kiloja on kesällä kertynyt. Mutta kuinka paljon niitä oikeasti tuli hankittua? Tarkan kilomäärän selvittäminen on monelle jonkinlainen pakkopulla; voi sitten työmaan kahvipöydässä heittää faktalukuja tiskiin kun aiheesta marmatetaan.

Mutta onko se lisäpaino ihan pakko punnita? Mitä sillä tiedolla oikeasti tekee?

Lihomisen ja turvotuksen huomaa kyllä vaatteista, peilistä, olotilasta ja mittanauhasta. Miksi se on pakko vielä todentaa vaa’alla? Aika harva kuitenkaan osaa suhtautua siihen vaakalukemaan neutraalisti vaan siihen suhtaudutaan monesti kuin maailmanloppuun: Siis mä en ole ikinä painanut näin paljon! Kauhea läski! Olen lihonut 4,7 kiloa!!

”Voitko itse ihan oikeasti sanoa, että osaat käydä vaa’alla ilman taka-ajatuksia?

Moni käyttää vaakaa jonkinlaisena rangaistusmuotona ja sitten sillä lukemalla demonisoidaan omaa arkea jopa viikkokausia. Pahimmillaan vaa’alla rampataan monta kertaa päivässä ja ahdistutaan painon normaalista päivävaihtelusta.

Motivaatio katoaa usein punnitsemisen myötä

Vaaka kertoo brutaalin totuuden. Mutta totuus ei tässä asiassa ole välttämättä hyvä asia. Lukema masentaa, lannistaa ja lamaannuttaa. Sen kilomäärän oikein näkee siinä vyötäröllä, vaikka juuri ennen vaa’alle astumista olisikin ollut ihan ok fiilis. Sen sijaan, että lukema kannustaisi parantamaan elintapoja, kääntyy asia usein päälaelleen. Totuus on niin kirvelevä, että se pienikin innostuksen ripe katoaa sinne digitaalisten numeroiden sekaan. Kannattaako se punnitseminen silloin? Mitä hyötyä siitä tiedosta on?

Seuraa edistymistäsi mieluummin muilla mittareilla

Moni vetoaa siihen, että haluaa seurata edistymistään tarkkailemalla painoa vaa’alla. Mutta unohdetaan, että itseasiassa edistyminen näkyy monesti paremmin ja nopeammin muualla: siellä peilissä, olotilassa ja mittanauhassa. Eikö näiden seuraaminen olisi motivoivempaa? Ja ennen kaikkea hermoja ja itsetuntoa säästävää? Vaakaluku kun voi pompata myös ylöspäin, jolloin hermot on kyllä koetuksella. Ja joskus on niin, että muutos ei näy ollenkaan vaa’alla tai sen vaikutus painoon on vähäinen: silti peilistä voi näkyä huima ero entiseen!

Älä punnitse itseäsi tänä kesänä

Entäs jos tänä kesänä jättäisitkin kesäkilot punnitsematta? Kyllä ne kilot sieltä karisevat pois, kun palaa hyvään rytmiin ja järkevään arkeen; oli kertyneitä kiloja sitten 2 tai 4. Palaat töihin paremmalla tuulella ja vähemmällä stressillä, kun jätät puntarin väliin.

 


Edellinen juttu:

Matkakohteena Rooma

***

Lue myös nämä:

Onko pakko olla laiha, jos ei halua?

Juhannuksen lopputulos: marinoitu supikoira

*****

Seuraa blogia: Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

kauneus
Kommentit (2)
  1. Miksi pitää edes tulla jotain ”kesälomakiloja”? Ei kuulosta kovin terveeltä. Kesällä pitäis just olla parhaimmillaan kun kuljetaan bikineissä ja shortseissa, eikä keräämässä mitään liikakiloja. Luulis että ihmiset osais elää ihan normaalisti, oli sitten heinäkuu tai lokakuu – ihan älytöntä. Ja kuka näillä helteillä ees saa haalittua mitään kiloja..

    1. Henna - Parasta Ennen
      2.8.2018, 10:32

      Niin no, eihän se järkevää olekaan. Mutta niin vaan käy aika monelle. Ehkä se johtuu just siitä, että kesäloma harvalle on sitä ”normaalia” arkea. Ja sitten tietysti siitä, että monella se normaalikin arki on hakusessa. Hieno homma niille, jotka pysyvät kesälläkin samoissa mitoissa ja samoissa rutiineissa: toiset joutuvat sitten rämpimään eestaas. Olishan se hienoa, jos kaikki olisi hoikkia ja terveellisesti syöviä läpi vuoden, mutta (onneksi) meitä löytyy aika moneen junaan.

      Ihan kyllä tuota en allekirjoita, että kesällä pitäisi olla jotenkin parhaimmillaan, koska kuljetaan bikineissä. Ihan samalla tavalla se ei kuulosta kovinkaan terveeltä ajatukselta, että olisi olemassa joku tarve näyttää paremmalta tiettynä vuodenaikana. Eiks ympäri vuoden olisi hyvä olla se paras versio itsestään? Miten ne bikinit siihen vaikuttaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *