Avain onnistuneeseen painonhallintaan? Opi 7 erilaista nälkätyyppiä
Nälkä. Millon viimeksi olet tuntenut näläntunteen? Mun on pakko myöntää, että joulukuussa tämä vatsanpohjan kutkutus jäi kyllä vähemmälle. Taisi käydä vähän niin, että kupu oli enemmän täynnä kuin tyhjä. Siksi onkin ollut kummallista, että nyt muutaman päivän aikana tuo lapsuudesta tuttu tunne on tullut takaisin. Maha kurnii ja jossain tuolla alla kipristelee. Tunne oli tänäänkin läsnä heti aamusta, eilen huomasin sen ennen lounasta ja toisen kerran illalla.
Onko nälkä hyvä asia? Tarkoittaako se, että pitäisi syödä enemmän? Toiset sanovat, että missään nimessä ei kuulu olla nälkä: kehon pitää olla sellaisessa tasaisesti tyydytetyssä ja ravitussa tilassa koko ajan. Toiset taas sanovat, että pieni nälkä kuuluu asiaan ja suurempikin nälkä esim. dieetillä ollessa on ihan normaalia. Osa mainostaa eri nälkätyyppien tunnistamista. Kuka on oikeassa?
7 erilaista nälkätyyppiä, tunnistatko kaikki?
Jostain luin, että ihmisellä on seitsemän erilaista nälkää. Ja vain yksi näistä on sellainen, jota useimmiten kannattaa kuunnella. Eri nälkätyypeistä voit lukea lisää vaikka täältä tai täältä.
1. Nenännälkä – jokin tietty tuoksu saa näläntunteen aikaan
2. Silmännälkä – näet jotain herkullista
3. Sydämen nälkä – syöt sydänsuruihin, alakuloon tai lohdutukseksi
4. Suun nälkä – kaipaat suuhun jotain pureskeltavaa
5. Vatsan nälkä – vatsa tuntuu tyhjältä
6. Mielennälkä – opeteltu tapa esim. tietty aamupala joka päivä tai kakkupala juhlissa
7. Solujen nälkä – Fysiologinen nälkä ja jano
Ei ole ihme, että ollaan syömisen kanssa sekaisin! Kuinka voi olla, että nälkääkin on seitsemää eri tyyppiä? Ja miten näistä nyt tunnistaa sen ”oikean”?
Tietoinen syöminen on painonhallintaa mielen keinoin
Viimeaikoina tietoinen syöminen eli intuitiivinen syöminen on noussut suosioon. Ajatus perustuu näiden nälkätyyppien tunnistamiseen ja sen oikean nälän erottamiseen, eli solujen nälkään. Kun oppii syömään pääosin vain solujen nälkään, pysyy paino paremmin kurissa. Tietoista syömistä sanotaan myös laihduttamiseksi mindfulnessin keinoin. Mikään nälkätyyppi ei siis ole kielletty tai tuomittava mutta tarkoituksena olisi oppia erottamaan nälän todelliset syyt, jolloin on helpompi syödä vain tarpeeseen ja tehdä parempia ruokavalintoja.
Jokainen meistä syntyy tietoisena syöjänä ja pienet lapset ovatkin hyviä esimerkkejä tästä periaatteesta. Mutta sitten jotain tapahtuu ja meidän kehomme luontainen nälkäviestintä katoaa erilaisten ruokailusääntöjen, tapojen ja mielitekojen alle. Jossain kohtaa sitten ei enää osaa erottaa, milloin on oikeasti nälkä ja mikä määrä ruokaa on riittävä määrä. Syntyy erilaisia ongelmia kuten ruokarytmin katoaminen, energianpuute, lihominen tai laihtuminen.
Syö säännöllisesti 5 kertaa päivässä vs. syö silloin kun on oikeasti nälkä
Tietoisessa syömisessä on tietty pieni ristiriita sen kanssa, että meille on viime vuosina opetettu se ”Syö säännöllisesti 2-4 tunnin välein, 5 kertaa päivässä” periaate. Jos noudattaa kehon luontaista nälkäviestintää, ei se välttämättä katso kelloa. Eikä kaikilla oikeasti ole nälkä viisi kertaa päivässä. En nyt lähde tässä asiassa väittämään suuntaan tai toiseen, kun en oikeasti tiedä kumpi on parempi tapa. Mutta tuntuuhan se vähän hassulta, että meidät kaikki laitettaisiin samaan syömisrytmiin: jokainen meistä on kuitenkin erilainen ja elää erilaista elämää. Toki voihan olla, että luontaisesti meidän kehomme pyrkivät siihen säännölliseen syömiseen.
Ravitsemusguru Patrik Borg (Pöperöproffa -blogi) on sanonut että intuitiivista syömistä tulisi opetella neljässä eri vaiheessa: Ensin opetellaan tunnistamaan eri nälkätyypit, sitten opetellaan syömään niin paljon kuin keho haluaa. Kolmantena sallitaan ne ruuat, jotka oikeasti haluaa syödä ja viimeiseksi karsitaan negatiiviset syömiseen liittyvät ajatukset. Lopputulemana pitäisi olla terveellisellä pohjalla oleva ruokavalio, rento painonhallinta ja normalisoitunut syömiskäyttäytyminen.
Olisko munkin ongelmana vääristynyt nälkäviestintä?
Kuulostaa aika hyvältä eikö? Että saisi syödä mitä tahansa, ilman rajoitteita ja silti paino pysyisi kurissa. Eihän se ihan niin helppoa ole. Tietoinenkaan syöminen ei tarkoita sitä, että voi mättää herkkuja mielin määrin. Ja nälkätyyppien tunnistaminen voi olla vaikea homma: itse en ainakaan noista tunnista kuin muutaman! Mutta ehdottomasti harkitsemisen arvoinen ajatusmaailma, joka ainakin omaan korvaan kuulostaa järkevämmältä kuin ruokien punnitseminen tai tiettyjen ruoka-aineiden välttäminen.
Tässä varmaan se munkin ongelma pohjimmiltaan on. Syön pääasiassa nälkiin 1-6 ja varsinainen nälkä jää näiden alle. Lisäksi mulla on kasa pinttyneitä tapoja, vääristyneitä ja negatiivisia ajastusmalleja. Syön väärillä motiiveilla suurimman osan ajasta ja tunnen huonoa omatuntoa valinnoistani.
Seuraavalla kerralla varmaan olisi hyvä pysähtyä sen nälän ääreen ja miettiä, miksi tunnen niin? Onko kyse mieliteosta vai siitä, että olen tottunut syömään tasan kello 12? Vai tarvitseeko kehoni oikeasti ravintoa? Mitä haluan oikeasti syödä juuri nyt?
PS. Laita blogin Facebook seurantaan, niin saat näppärästi aina tiedon uusista postauksista.
*****
Seuraa blogia
Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen
*Kuvat 123rf.com