Flunssa iskee juuri kun liikunta alkoi maistua hyvältä – näin selviät tästä takapakista

Just kun sait hyvän treeniputken alulle ja kaikki rullasi iloisesti, niin voi ei! Yhtenä aamuna heräät tyynyliina täynnä räkää ja kurkku tuntuu kaktukselta. Flunssa! Tai sitten köntystät Reinot jalassa viemään roskapussia ulos ja liukastut juuri ennen kotiovea niin, että nilkka venähtää pahemman kerran. Sairaslomaa tiedossa vähintään viikkoa, ellei jopa kaksi.

Tuntuu olevan vähän enemmän sääntö kuin poikkeus, että hyvin alkanut uusi elämä kokee jossain kohtaa takaiskun sairasloman merkeissä. Ja se takaisku tuntuu tosi lopulliselta ja epäreilulta: juuri kun kaikki oli hyvässä vauhdissa pitää laittaa liikkuminen tauolle moneksi päiväksi. Liikunnan aloittaminen on jo muutenkin tarpeeksi vaikeaa, saati että se pitäisi tehdä vielä toisen kerran. Ja sitähän se usein on, kahden viikon sairastelun jälkeen saa aloittaa aivan alusta.

Motivaatio lässähtää helposti, kun se hyvä vire häviää. Sairaspedillä tulee helposti kierittyä kuumeen lisäksi pienessä itsesäälissä ja kaikenlaiset mieliteot ottavat vallan. On tosi vaikea pitää lippu korkealla ja toivo uudesta noususta elossa. Tässä muutama vinkki, jotka ehkä toimivat pahimpaan hätää.

Pidä yllä liikuntamotivaatiota myös sairastelun aikana

Sairaspedillä on aikaa katsoa telkkaria. Katso telkkarista erilaisia muodonmuutossarjoja, dokumentteja urheilijoista ja seuraa jotain urheilulajia. Eihän se ole sama asia, mutta pitää ajatukset kiinni liikkumisessa. Parempi sekin kuin katsella Top Cheffiä tai romantiikkaelokuvia, jolloin varmasti alkaa tehdä mieli suklaata.

Surffaa netistä uusia treenivaatteita. Tilaa itsellesi uudet treenitrikoot tai joku kiva paita. Kun vaatteet sitten saapuvat, olet toivottavasti jo terveempi ja uudet kuteet houkuttelevat takaisin liikkumaan.

Ideoi ruokalistaa viikolle. Opettele uusia terveellisiä reseptejä, lue mausteista ja laajenna omaa ruoka-ainevalikoimaasi. Ehkä kokkaat jonkun mausteisen kasviswokin tai maistuisiko vaikka uunibataatit? Tee ruokalista viikolle ja mene sen kanssa kauppaan, kun olet terveempi. Valmis ruokalista ja uudet reseptit inspiroivat noudattamaan ruokavaliota sairastamisen jälkeen.

Nyt on hyvä aika laatia myös tavoitelistaa tai askartele vaikka joku kiva palkintotaulukko itsellesi. Osta taulukkoon kivoja tarroja, joilla merkkaat edistymistäsi. Aikuiset ei tässä asiassa ole yhtään sen ihmeellisempiä kuin lapsetkaan: tuntuu niin hyvältä saada liimata se söpö kissatarra siihen tauluun! Kun tervehdyt, haluat aivan varmasti lähteä ansaitsemaan tarroja taulukkoosi.

Sovi valmiiksi muutaman viikon päähän liikuntatreffejä kaverien kanssa ja ilmoittaudu vaikka johonkin jumppaan. Merkkaa päivät kalenteriin ja siinähän se on: päivä, jolloin palaat liikunnan pariin. Tulee heti konkreettisempi olo ja liikunnan aloittaminen uudestaan tuntuu mahdolliselta.

Älä lähde liian nopeasti takaisin lenkkipolulle vaan anna kehon parantua kunnolla

Ennen kaikkea muista, että sulla on koko elämä edessä. Silloin kun kroppa on kipeä, sairasta rauhassa. Älä lähde väkisin kipeänä lenkille vaan anna itsellesi kunnolla lepoa. Tiedän, tuntuu vaikealta mutta kannattaa kyllä. Olen jostain lukenut, että sairastamisen jälkeen treeniä pitäisi keventää niin monta päivää, kuin sairastelu kesti. Jos siis olit viikon kuumeessa, ota kevyesti vielä viikko paranemisen jälkeen. Vasta sitten voit lähteä nostamaan tehoja entiseen malliin.

Ja te laihduttajat. Tiedän kuinka tuskaista on ajatella, kuinka ilman sitä liikuntaa edistystä tapahtuu vähemmän. Kaloreita ei kulu eikä kunto nouse. Helposti sitä ajattelee, että kipeänä pitää syödä vähemmän, millä paikkaa liikunnan poisjääntiä. Väärin! Kipeänä keho tarvitsee ravintoa jopa enemmän, älä siis vedä kaloreita minimiin. Kehosi on jo sairauden vuoksi shokkitilassa, älä kiduta sitä yhtään enempää vaan anna sille kaikki mahdollisuudet parantua. Pyri siis syömään normaalisti kipeänäkin.

Vaikka olisit nyt pakotetulla tauolla, voit silti saavuttaa isoja asioita myöhemmin!

Vuodessa on 52 viikkoa, 365 päivää. Jos nyt olet kipeä vaikka 11 päivää, jää sulle edelleen 354 päivää aikaa liikkua. Aika paljon eikö niin? Tuo 11 päivää ei isossa mittakaavassa paina ollenkaan niin paljon kuin pienessä. Älä siis ajattele kipeänä kuluvaa kuukautta ja murehdi, kuinka puolet siitä menee sairastaessa. Laajenna mittakaavaasi eikä sairaspäivien määrä enää tunnukaan niin isolta. Ahdistus vähenee heti.

Vastoinkäymisiä tulee eteen. Räkätauteja, polvikipuja ja oksennustauteja. Kaikista niistä selviää kyllä eikä kehitys lopu sairastamiseen. Motivaatio voi päästä vähän lopsahtamaan, mutta sekin on mahdollista sytyttää uudelleen sairastelun jälkeen. Kun seuraavan kerran katsot salilla jotakuta, jonka kroppa on kuin jumalten veistämä, mieti kuinka monta flunssaa hänenkin kuntonsa takana on. Hänkin on sairastanut ja ehkä maannut kaksi viikkoa enterorokossa ja silti kroppansa näyttää siltä! Älä siis masennu! Niistä nenää muutama päivä ja ennenkuin huomaatkaan, kirmaat taas lenkkipolulla kuin villi varsa!


*****

Seuraa blogia

Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

treeni-ja-ravinto
Kommentit (4)
  1. Joo! Mä teen tarrataulukon mulle ?

  2. Hei. Oon vähän jäävi kommentoimaan kun en ole vaan koskaan kipeä enkä altis muillekaan kommelluksille. Mietin vaan sitä että eikö ihmiset ole sitten löytäneet niin kivaa urheilulajia\paikkaa\porukkaa että tulee helposti se olo ettei halua mennä enään.
    Itse käyn sellaisissa urheilu harrastuksissa että se porukka esim niin kivaa ettei sieltä jää pois jo senkään takia,meno on rentoa ja mukavaa yhdessä vaikka ns yksilölaji onkin ja jokainen kyllä treenaa tosissaan. Eli vaikka nyt joku tauko tulisi niin siellä on jo ilmapiiri vaan niin kiva että sinne kaipaa eikä tule semmoista että vaikea aloittaa tauon jälkeen.
    Pönötyspaikat ei mua kiinnosta,tykkään semmoisista missä käy väkeä laidasta laitaan. Monenikäistä ja kokoista. Tai onko juuri itselle asetetut tavoitteet niin korkealla että se vie innon? Minä aloitin hyvin pienillä tavoitteille ja kun sinnikkäästi jatkoin on kahden vuoden käynnit kyllä kovasti kasvattaneet kuntoa ja lihaksia. Treenaan kyllä aika monta kertaa viikossa mutta juuri sen mukavuuden vuoksi.

    1. Henna - Parasta Ennen
      27.1.2019, 19:06

      Ihannehan olisi nimenomaan tuo, että liikkuminen on niin kivaa, ettei sieltä halua jäädä pois. Kyllä mullakin porukka/laji vaikuttaa aika paljon siihen, etten vaan halua olla pitkään poissa. Mutta aika moni on tilanteessa, kun se liikunta tuntuu oikeasti ahdistavalta ja siihen menee aikaa, että löytää sellaisen mukavuudentunteen. Ja aika usein se flunssa iskee just siinä kohtaa kun aloitusinto on suurimmillaan ja niitä elämäntapoja ei ole ehditty vielä juurruttamaan tarpeeksi. Sen takia liikunnan pariin palaaminen voi olla vaikeaa. Eri asiahan se on tosiaan sillon, kun liikkuminen on jo mieluista ja tottumus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *