Älä vaan syö näitä ruokia! Ne pilaavat terveytesi!

On olemassa lista kielletyistä ruoka-aineista, jotka lihottavat ja pilaavat terveytesi. Nämä elintarvikkeet ja ruoka-lajit on demonisoitu erilaisten dieettiohjelmien ja laihdutusexperttien toimesta. Jos vahingossa sorrut kiellettyyn hedelmään, on kohtalosi pahempi kuin paratiisin Eevalla!

Olet mitä syöt – demonisoidaan sun jääkaapin sisältö

Paljon on keskusteltu Olet mitä syöt -ohjelmasta. Ohjelmassa aika raadollisestikin rankataan pullahtamaan päässeen päähenkilön jääkaapin sisältö ja sieltä poimitaan mitä erilaisempia raaka-aineita, joita syytetään omistajansa kohtalosta. Ensimmäisessä jaksossa mm. väitettiin sokerittomien limpsojen ajaneen miehen testosteronitasot matalalle: limpsa siis on syypää nuupahtaneeseen libidoon! Ja jos limpsan lipitys ei loppuisi, saattaisi jokin muukin miehinen osa nuupahtaa…Varsinainen paholainen siis tuo litku, vaikka sokeritonta olisikin.

Älä syö näitä ruokia!

Demonin leiman ovat saaneet myös perinteinen voi, alkoholi, suklaa, valmisruuat ja kuivatut hedelmät. Ei kannata myöskään syödä suolapähkinöitä, juustoja tai vaaleaa leipää. Majoneesi, kebab, salaatinkastike: varo myös niitä! Keinotekoiset makeutusaineet, suola, makkaravalmisteet ja tuoremehut. Lista on suhteellisen pitkä.

Pilaako kerran kuussa syöty pitsa muka kaiken?

Todellisuudessahan on niin, että tarkkaa rajaa terveellisten ja ei-terveellisten ruoka-aineiden välille ei voida tehdä. Toki toiset ovat ravintosisällöltään järkevämpiä kuin toiset, mutta määrä ja säännöllisyys painaa mun mielestä vaakakupissa ravintosisältöä enemmän. Kerran kuukaudessa syöty pitsa tai silloin tällöin juotu punaviinilasi ei tee kenestäkään lihavaa eikä sisuskalut homehdu yhden voisilmäpullan jälkeen. Ja oon aika varma, että se sokeriton kokis ei itsessään ole syypää siihen mieshormonin laskuun.

”Tottakai se hampurilaisateria tukkii verisuonet, jos sellaisen mättää neljä kertaa viikossa! Mutta ei se hampurilainen silti ansaitse sitä demonin leimaa, harvoin syötynä nimittäin sekin on ihan ok.”

Vika on useimmiten siinä, että näitä pahisruokia kulutetaan suuria määriä. Tottakai se hampurilaisateria tukkii verisuonet, jos sellaisen mättää neljä kertaa viikossa! Mutta ei se hampurilainen silti ansaitse sitä demonin leimaa, harvoin syötynä nimittäin sekin on ihan ok. Eikä ns. hyvisruuatkaan ole runsaasti syötyinä yhtään sen parempia: kyllä sillä kananrintafileelläkin voi lihoa, jos sitä syö yli tarpeensa.

Epäterveelliset vs. terveelliset ruoka-aineet

Liian tiukka erottelu hyviin ja pahoihin ruokiin aiheuttaa vaan turhaa stressiä syömisestä sekä kokonaiskuvan vääristymistä. Kuinka monelle on käynyt niin, että yksi suklaapatukka tuntuu pilaavan koko viikon ruokavalion? Tulee huono omatunto, ahdistus pettäneestä itsekurista ja motivaatio tipahtaa. Vaikka siinä suklaapatukassa on ihan yhtä paljon (tai vähän) kaloreita kuin vaikkapa kipollisessa granolaa. Ero on vaan siinä, että suklaasta on tehty ruokavaliomörkö, ja taas granolaa pidetään terveyspommina. Mutta esim. laihduttajalle ne ovat yksi ja sama, ainakin noin energiansaannin kannalta ajateltuna. Silti se suklaa tuntuu huomattavasti turmiollisemmalta kuin se granola.

”Suklaa on paha – granola hyvä! Vai miten se nyt meni”

Viimeaikoina suosiossa olleet tonton -dieetit pohjautuvat myös tiettyjen ruokien eliminoimiseen. On sokeriton, gluteeniton, maidoton, lihaton…Jos vaikkapa harrastaa gluteenittomuutta, voikin lopputuloksena olla yliherkkyys viljalle, vaikka alunperin tavoitteena oli vain elää ”terveellisemmin”. Kannattaako se silloin? Toki toiset saavat esim. viljojen välttelystä oikeasti paremman olon itselleen, mutta en ehkä lähtisi automaattisesti karsimaan niitä ruokavaliosta vain koska ne ovat ”epäterveellisiä”.

epaterveellinen ruoka suklaa dieetti laihduttaminen

Totaalikieltämisen sijaan suosi monipuolisuutta – ja siihen kuuluu myös ne syntiset kalorit

Paljon järkevämpäähän olisi luopua ruokien jaottelusta ja keskittyä tasapainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Siihen ruokavalioon voi toisinaan kuulua myös niitä ”herkullisia ja syntisiä kaloreita”. Kokonaiskuva on se mikä ratkaisee, ei tiettyjen ruoka-aineiden totaalikieltäminen ja välttäminen.

Toiset sanoo, että ihminen on mitä syö. Mustavalkoisesti ajateltuna varmaan näin onkin. Mutta sanoisin ennemmin, että ihminen on kokonaisuutensa näköinen. Terveellisten ravintoaineiden syöminen ei vielä tee kenestäkään terveellistä ihmistä, eikä syntisapuskan nauttiminen tee kenestäkään automaattisesti epäterveellistä. Terveellinen elämäntapa on niin paljon muutakin, kuin syömämme ruoka.

 


Edellinen juttu:

Nämä 8 asiaa on vähän noloa myöntää, mutta…

*****

Kuukauden TOP 5 postaukset

Miten onnistuin pudottamaan melkein 30 kiloa painoa?

Laihduttelu voi olla jopa haitallisempaa, kuin ylipaino

Ennen ja jälkeen – Laihdutus kuvina

Olen laihtunut ilman tietoista laihduttamista – miten se on mahdollista?

Itsensä kokoaminen sortumisen jälkeen

*****

Seuraa blogia

Facebook @parastaennenblogi, Instagram @parasta_ennen

treeni-ja-ravinto ravintoaineet ruokavaliot elamantapa
Kommentit (3)
  1. Oli kyllä hyvä postaus!
    Törmäsin ekaa kertaa nyt blogiisi 🙂

    1. Henna - Parasta Ennen
      6.11.2018, 17:25

      Kiitos ja kiva kun eksyit☺️

  2. Veljeni sanoi aikoinaan, kun hänelle tuputettiin salaattia ja sanottiin että ihminen on mitä syö, ettei hän kyllä halua olla vihannes ;D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *