Hypopressive – vakuumilla vatsa litteäksi

Olin viikonloppuna Hangossa viettämässä naisten hyvinvointiviikonloppua. Sain reissullamme tutustua muutamaan minulle täysin uuteen mielenkiintoiseen harjoitusmuotoon. Yksi näistä oli Hypopressive.

Hypopressive -harjoitukset näyttivät mielestäni ensin hurjalta, kun ohjaajamme Sari Vannas niitä meille esitteli. Vatsaa vedettiin sisään hyvin voimakkaasti, suorastaan kuopalle. Mitä ihmettä? Ja tämän harjoitusmuodon pitäisi tehdä hyvää esimerkiksi synnyttäneille tai vatsalihasten erkaumasta kärsiville. Tästä halusin tietää lisää!

Kova treeni saa aikaa valtavan paineen vatsan alueelle

Kovan intensiteetin lajit, kuten painoharjoittelu tai HIIT -treenit saavat aikaan vatsanseudulle valtavaa painetta, joka ei välttämättä ole hyväksi, jos taustalla on esim lantionpohjanlihasten heikkoutta tai vatsalihaserkauma. Hypyt saavat virtsan karkailemaan tai selkä saattaa kipeytyä. Jotkut naiset kärsivät myös eritasoisista kohdun laskeumista. Hypopressiven avulla tätä vatsan alueen painetta painetta saadaan vähennettyä.

Hypopressivessä hengityksen ja erilaisten asentojen, sekä myös hengityksen pidättämisen kautta luodaan ikäänkuin imua vatsaonteloon. Hypopressive.fi -sivustolla kerrtotaan: ”Harjoitukseen liittyvä valesisäänhengitys, saa aikaan painetta vähentävän imukuppi-efektin lantion ja vatsan alueella. Tämä puolestaan saa lantion elimet kohoamaan, ja korjautumaan parempaan asentoon.” Sarin mukaan Hypopressive aktivoi lantionpohjaa ja saattaa auttaa esim laskeumista, virtsankarkailusta tai vatsalihasten erkaumasta kärsivää. Vyötärökin kapenee.

Hypopressiven ”vacuumi” eli imukuppi päällä

Menetelmän avulla on mahdollista harjoittaa kehon keskustan lihaksia aiheuttamatta niille kuitenkaan haitallista painetta (jota normaaleissa vatsalihasliikkeissä saattaa tulla.) Siksi harjoitusmuoto sopii loistavasti synnyttäneille äideille, mutta toki myös muille.

Hypopressive kokemuksena

Kokeilimme Hypopressiveä Sarin ohjauksessa ja sain imun onnistumaan yllätyksekseni heti ensimmäisellä kerralla. Ensin hengitettiin kaksi kertaa sisään ja ulos, ja kolmannella kerralla keuhkot puhallettiin aivan tyhjiksi. Tämän jälkeen hengitystiet suljetaan ja tehdään ns. valesisäänhengitys, jolloin vatsa menee kuopalle ja rinta pullistuu. Hengitystä pidätetään hetki. Lopuksi vedetään taas normaalisti henkeä, kuten pitkän sukelluksen jälkeen.

Alkuasennon hakemista. Vatsa normaalitilassa.
Kaksi normaalia hengitystä.
Jonka jälkeen ”valesissänhengitys” ja imukuppi aktivoituu.
Hetki hengitystä pidättäen, jonka jälkeen palataan alkutilaan.

Teimme harjoituksen selinmakuulla, seisten, sekä takapuoli seinää vasten. Tunne oli erikoinen ja sormenpääni alkoivat kihelmöidä harjoituksen loppuvaiheessa.

Minulla on synnytyksistä aikaa jo yli kymmenen vuotta, mutta edelleen koen, että vatsalihakseni eivät aktivoidu kunnolla. Vatsa myös pömpöttää edelleen jonkun verran. Sari tsekkasi vatsalihasteni tilanteen ja neuvoi, miten lantionpohjan lihasten vahvistamisen avulla ja erityisesti poikittaisen vatsalihaksen aktivoinnin kautta saan tehtyä liikkeet siten, ettei vatsaan synny ylimääräistä harjannetta treenatessa.

Tekniikan hyödyt

Hypopressive -harjoittelun luvataan auttavan monenlaisiin tilanteisiin (hyötylista Hypopressive.fi -sivustolta). Samaiselta sivustolta löytyy muuten myös tietoa hypopressiven historiasta. Minä jatkan harjoituksia, näitähän pystyy siis tekemään tekniikan opittuaan myös ihan omatoimisesti.

Hypopressiven hyödyt:

  • vyötärölinjan kaventuminen
  • lantionpohjan ja vatsalihasten lihastonuksen paraneminen
  • erilaisten vammojen ja toimintahäiriöiden ennaltaehkäisy ja kuntoutus (laskeumat, virtsankarkailu, vatsalihasten erkauma, välilevyn pullistuma)
  • vilkastuttaa ja parantaa aineenvaihduntaa sekä verenkiertoa
  • parantaa ruoansulatusvaivoja kuten ummetus
  • hengitystekniikan paraneminen
  • ryhdin paraneminen
  • liikkuvuuden lisääntyminen
  • synnytyksestä palautuminen turvallisesti ja tehokkaasti
  • kehon valmistaminen raskauteen
  • seksuaalisen ja urheilullisen suorituskyvyn paraneminen

Onko lukijoissani Hypopressivea kokeilleita? Oletteko saaneet tekniikasta hyötyä esim synnytyksestä palautumiseen, virtsankarkailuun tai erkaumaan?

<3 Anna

Sari Vannas on fysioterapeutti, joka on keskittynyt hoitamaan ja ennaltaehkäisemään naisten lantionpohjan alueen toimintahäiriöitä (mm. kohdunlaskeumat, virtsankarkailu, kiputilat) ja kuntouttamaan raskaudenjälkeistä vatsalihasten erkaumaa.

treeni-ja-ravinto vatsalihastreeni
Kommentit (2)
  1. Olipa hauska lukea tästä harjoituksesta. Synnytin perheemme kuopuksen joitain vuosia sitten Keski-Euroopassa ja siellä kuului ”pakettiin” synnytyksen jälkeen 5 yksilökäyntiä fysioterpeutille. Tätä tekniikkaa treenasimme monta kertaa – pari viikkoa synnytyksestä oli aluksi aika haastavaa 🙂 Mutta alkoi sujua kun harjoiteltiin. Kovasti fyssari vakuutti tämän tekevän hyvää ja sama ajatus vahvistui kun luin kirjoituksesi. Ja samalla palasi monta muistoa mieleen!

    1. annasaivosalmi
      11.4.2019, 06:53

      Ihan totta! Mahtavaa kuulla. Mä e tiedä, mikä meininki nykyään on suomalaisissa neuvoloissa, mutta minä en saanut aikoinani minkäänlaista tietoa/ohjausta vatsalihaserkaumaan neuvolasta. Lantionpohjalihakset mainittiin, mutta siihen se silloin jäi. Upeaa, että jossain hypopressive on käytössä näin laajasti. Hienoa, että sait itse siitä avun. Anna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *