Avantouinti – kannattaa uskaltaa!
Hääpäivän vietto ja avantouinti kuuluvat meillä yhteen. Me vietettiin nimittäin viime viikonloppuna hääpäivää. Tammikun viimeinen päivä tuli täyteen 15 vuotta naimisissa, ja lauantaina vihdoin päästiin kaksin juhlimaan tätä. Jei!
Meidän hääpäivän vietto on muodostunut jo perinteeksi. Ensin käydään treenaamassa ja siitä suunnataan toiseen yhteiseen harrastukseemme eli avantoon, sekä saunaan. Yhdessätekeminen ja harrastaminen on ihanaa.
Avanto tuo lisäksi niin hyvän olon, ettei mitään järkeä. Viikonloppunakin fiilisteltiin raukeaa ja kihelmöivää oloa kropassa uintireissun jälkeen tuntikausia. Mä köllin peiton alla ja vain tunnustelin ja kuulostelin, koska olo oli niin rento ja hyvä. Endorfiinit virtasivat ja tunsin jokaisen solun kehossani. Avannon jälkeen tietää olevansa todellakin elossa. Mitä parhain tapa nollata ja rentoutua!
Avanto tekee hyvää
Me käydään Turussa useimmiten Ispoisten saunassa. Viikonloppuna se oli aivan tupaten täynnä. Laskin nopeasti, että lauteilla istui launatai-iltapäivästä viitisenkymmentä uimaria. Meteli on aika kova ja ympäriltä kuului suomea, englantia, venäjää ja espanjaa.
Parasta on se, kun ihmisiä on niin laidasta laitaan. Lapsista vanhuksiin ja kaikkea siltä väliltä. Siellä julkimot (en puhu nyt itsestäni, vaan eräästä Suomen kuuluisimmasta jännityskirjailijasta) ja tavikset istuvat vierivieressä nauttien löylyistä ja tunnelmasta.
Kamalan ihanaa
Kamalinta avantouintikeikassa on ensimmäinen uinti. Menen veteen aina ensin suoraan pukkarista, ilman saunaa. Tuuli oli viikonloppuna jäätävä ja loputtoman pitkää laituria tarpoessani mietin, että touhu on ihan hullua. Jossain ihme mielenhäiriössä kuitenkin aina pulahdan hyiseen veteen ja sitten kipitän henkeäni haukkoen äkkiä saunaan. Uskalsinpas!
Saunassa lämpö valmistaa seuraavaan dippaukseen, joka ei ole enää yhtään niin paha, kuin ensimmäinen. Toisella kerralla avannossakäyntiä voi jo kutsua ”uinniksi”, koska tapanani on uida matka portailta toisille.
Käyn uimassa yleensä yhteensä 4-5 kertaa. Uintien väleissä lämmittelen aina hyvin ja nautin reissun aikana vähintään litran vettä. Saunassa viihtyisin vaikka kuinka kauan. Mukaan kannattaa napata varvastossut/läpsyttimet tai sukat, jotta jalat eivät jäädy!
Viimeisenä käyn vielä avannossa ja siitä siirryn pukkariin ja pesulle. Kun uintireissun lopettaa kylmään jää hyvä olo hyrräämään tuntikausiksi. Uintikeikalla pitää olla aina reilusti vaatteita mukana, koska minua ainakin usein viluttaa hetken jälkikäteen.
Olen käynyt säännöllisemmin avannossa varmaankin noin kahdeksan – yhdeksän vuotta. Keski-ikäisenä elämä on aika tasaista, eikä varsinaisia huippukokemuksia ihan jokapäivä osu kohdalle. Työ on aika kevyttä ja sisätiloissa on lämmin. Avantopulahduksesta saa todellakin tällaisen huippukokemuksen ja fiiliksen, että uskalsinpas taas dipata!
Avannon huonoja puolia on vaikea löytää, mutta tietysti kylmän ja kuuman suuret vaihtelut voivat rasittaa sydäntä. Siksi esim krapulassa ei kannata hypätä avantoon. Kasvojen ihoa en kasta ja pään/hiukset voi suojata hatulla.
Avantouinnin tervyshyötyjäkin on tutkittu ja sen on huomattu vaikuttavan mm.
- Mielihyvähormonien erittymiseen – No se hyvä olo!
- Kortisolin erittymiseen – kivun tunne vähenee
- Toisaalta virkistää, mutta parantaa myös unta
- Aktivoi ruskeaa rasvaa. Ruskea rasva on aktiivista kudosta, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa – helpottaa painonhallintaa!
Tuntuu, että yhä useampi, ainakin omassa tuttavapiirissäni, on löytänyt avantouinnin kamalan ihanuuden. Aluksi ajatus voi tuntua jäätävältä, mutta olo palkitsee. Itse kylläkin nautin koko rituaalista: saunasta, ihmisistä, tunnelmasta, yhdessäolosta miehen kanssa, hyisestä vedestä, maisemista ja siitä, että USKALSIN.
Onko teissä lukijoissa avantouimareita? Miksi käytte avannossa?
<3 Anna
Seuraa minua somessa: @ansaivo
Lue edellinen postaukseni: Herkän ihon hoito, 7 ydinasiaa – Älä tee näitä virheitä!