Multitaskaajan mindfulness

jooga

Otsikko voisi toki kuulua myös: Miten mindfulness auttoi minua tekemään vielä useampaa asiaa samanaikaisesti.

Havahduin nimittäin yhtenä aamuna siihen, että samaan aikaan kun pesin hampaita ja valitsin itselleni korulaatikosta rannekorua, kiinnitin myös korviksia korviini. Samalla hetkellä huutelin myös lapsia hereille. Älkää kysykö,  miten tämä on ylipäätään mahdollista, mutta kun tulin tietoiseksi tästä, minulle hyvin tavallisesta tilanteesta, naurahdin. Nämä multisuoritustilanteet ovat minulle tyypillisiä erityisesti aamuisin, mutta yllätän itseni kyseisistä puuhista myös muina vuorokauden aikoina. Kun naureskelin toiminnalleni työpaikan kahvipöydässä (samalla kun surffailin netissä, etsien tietoa tietoisesta läsnäolosta), tuntui moni, erityisesti lapsiperheen äiti, tunnistavan saman ilmiön.

juoksu

 

Onko multitaskaus pakon sanelemaa, jotta arki sujuisi joutuisasti vai ehkä persoonallisuuden yksi ominaisuus, opittu tapa vai ajan henki? Eikö ajan hengen pitäisi olla pikemminkin läsnäolo tässä ja nyt, arjen pienistä hetkistä nauttiminen, eikä se, että samalla kun laittaa tiskejä koneeseen, ripustaessaan pyykkejä ja kuulustellessaan enkun sanoja esikoiselta, laatii huomisen kauppalistaa.

 

mindfulness

 

Olen käynyt muutama vuosi sitten mindfulnessin, eli tietoisen läsnäolon kahdeksan viikon kurssin (täällä: http://www.joogaterapia.fi/tietoisuus-ala3.htm ) ja luulen, että juuri kurssin ansiosta nykyään havahdun hetkinä, jolloin teen montaa asiaa yhtäaikaa, mielen jo laukatessa siinä, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Tämä havahtuminen tai tilanteen ja omien ajatusten tiedostaminen on juuri mindfulnessin tarjoama paras oivallus minulle. Usein jo se, kun yllätän itseni housut kintuissa, saa minut hiljentämään tahtia (lue: vähentämään tekemieni asioiden määrää yhdellä).

 

jooga

 

Mindfulness on suomeksi hyväksyvää tietoista läsnäoloa. Erilaisin harjoituksin tullaan tietoiseksi nykyhetkestä, aistikokemuksista, tiedostetaan omat (ehkä haitalliset) ajatukset ja tunteet, kuitenkaan tuomitsematta niitä. Suurin oivallus minulle mindfulnessissa oli se, että emme ole sama asia kuin tunteemme ja ajatuksemme, vaikka ne tuntuvat määrittävän meitä jatkuvasti hyvin paljon. Ajatukset tulevat ja menevät. Tunteet tulevat ja menevät, mutta kehomme pysyy. Erilaiset keholliset harjoitukset, kuten hengitykseen keskittyminen tai kehomeditaatio, olivat oman kokemukseni mukaan hyödyllisimpiä. Kun mieli laukkaa seuraavissa pitäis sitä pitäis tätä –ajatuksissa, voi tästä kehämäisestä automaattiohjauksesta päästä pois keskittymällä esimerkiksi isovarpaaseen tai hengitykseen sen kauppalistan tai tuntisuunnitelman sijasta.  Näillä kehämäisillä ajatuskuluilla kun on tapana vain lisätä stressiä ja paineita ja tunnetta siitä, että en ehdi, pysty, kykene tai jaksa. Tietoisen läsnäolon -harjoituksia löytyy myös ilmaiseksi netistä esim http://www.mielenterveysseura.fi/fi/mielenterveys/harjoitukset

Itse koin harjoitusten tekemisen hyödylliseksi: stressini lieveni, pystyin suhtautumaan asioihin rennommin, enkä joutunut esim tekemättömistä töistä johtuvien katastrofiajatusten pyörteeseen enää läheskään niin usein.

 

kävely

Jon Kabat-Zinn kehitti vuonna 1979 stressinhallintaohjelman, joka perustuu hyväksyvään tietoiseen läsnäoloon (mindfulness-based stress reduction, MBSR). Sen pohjana ovat hyväksyvää, tietoista läsnäoloa kehittävät keskittymis- eli meditaatioharjoitukset ja joogaliikkeet ja niiden sovellukset stressin, kivun ja kroonisen sairauden hoitoon. Käymälläni kurssilla sovellettiin näitä Kabat-Zinnin ja kollegoiden tutkimuksia ja menetelmiä, jotka ovat auttaneet tuhansia stressistä ja masennuksesta kärsiviä sekä parantaneet heidän elämänlaatuaan.

IMG_2440

 

Jos joku sanoo olevansa ikuinen laihduttaja, niin minä olen varmaankin ikuinen tietoisen läsnäolon tavoittelija. Ajatus on siellä ja päätöskin tehty, mutta toteutus ontuu. Tiedän, että säännölliset mindfulness-harjoitukset tekisivät minulle hyvää: ne rauhoittavat, rentouttavat ja auttavat selkiyttämään ja hyväksymään ajatuksia ja tunteita. Saavat minut pysähtymään ja ottamaan etäisyyttä levottomuuteen.

Multitaskaus ja tukka putkella eläminen, arjen suorittaminen ja pieni stressi tuntuvat kuitenkin vievän useimmiten voiton ja valitettavan usein mindfulnessin opit jäävät minulla ajatusten laukkaamisen tiedostamisen asteelle. Tein tämän vuoden alussa uudenvuodenlupauksen, jossa päätin joogata enemmän vuonna 2016. Tämä lupaus on pitänyt melko hyvin. Jooga toimii kohdallani lähes kuten mindfulness, pysäyttää kuuntelemaan omaa kehoa ja hengitystä, vaimentaen muut, erityisesti stressaavat ajatukset. Toisaalta multitaskaajan arjessa pysähtyminenkin tuntuu välillä olevan suorittamista. Tämä kaupunkilaisnainen menee etukäteen varatulle joogatunnille suorittamaan pysähtymistä ja tietoista läsnäoloa.

 

meri

 

Usein tulen siihen tulokseen, että ei minulla ole aikaa pysähtyä. Ei juuri nyt. Ehkä huomenna teen jonkun harjoituksen. Tai ehkäpä Aloitan mindfulnessin taas maanantaina. Niin teenkin! Niin varmaan. Ja nyt niiden miljoonan muun asian lisäksi mietin vielä, että nyt pitäisi mindfulnessata. Jos vaikka muutama syvä hengitys auttaisi. Tai jos teen mindfulnessharjoituksen samalla, kun pesen hampaitani. Sekin on nimittäin mahdollista.

turku

 

Loppuun vinkkejä, joilla voi lisätä hyväksyvää tietoista läsnäoloa arkeensa. Näitä yritän soveltaa omassa elämässäni.

Vinkit suositeltavasta kirjasta http://www.adlibris.com/fi/kirja/mielekkaasti-irti-masennuksesta-cd-9789525534986

 

  1. Ennen kuin nouset aamulla sängystä, suuntaa huomiosi hengitykseen vähintään viiden täyden hengityksen ajaksi. Anna hengityksen virrata omia aikojaan.
  2. Kun kuulet puhelimen soivan, linnun laulavan, auton ajavan ohi tai minkä tahansa muun äänen, ota se muistutuksena palata täydesti tähän paikkaa ja hetkeen. Kuuntele, ole valppaana ja läsnä.
  3. Kun syöt tai juot jotain, tule tietoiseksi ruuasta, kun katselet sitä, haistelet sitä, maistelet sitä, pureskelet sen, nielet sen.
  4. Silloinkin kun sinulla on kiire, ole läsnä tuossa kiireessä: kuulostele itseäsi, ettet suotta pahenna tilannetta kertomalla itsellesi, mikä kaikki voisi mennä pieleen.
  5. Kiinnitä huomiosi jokapäiväisiin askareisiin kuten hampaiden ja hiusten harjaamiseen (tämä on yllättävän vaikeaa, ainakin minulla!) Ole tietoisesti läsnä kaikissa toimissasi.
  6. Tuo aina silloin tällöin päivän mittaan huomiosi hengitykseen ainakin viiden täyden hengityksen ajaksi.

jooga

 

Olisi mukava kuulla, harjoitatteko tietoista läsnäoloa? Teettekö mindfulness -harjoituksia? Ja toimivatko ne kohdallanne?

Tekstin kuvat valitsin hetkistä, jolloin olen itse kokenut olevani tietoisesti hyvin läsnä.

 

selfie

<3 Anna

 

Are you familiar with mindfulness? It is being aware and present here and now. In an eight week course of mindfulness I learned how to be aware and present by concentrating on your body, breathing or senses. It helps me to get rid of the negative/pessimistic thoughts and “I should do this and I should do that” thoughts. The only problem is to find time for the mindfulness exercises. I know that they would be good for me but still I keep going and doing things without stopping. Definitely an area I should put more effort on: to slow down and be present.

 

nauvo

Kommentit (2)
  1. Pelottavan hyvä hiljaisuus - Kauneus & Terveys -blogit
    25.8.2016, 09:48

    […] Täältä voit lukea multitaskaajan mindfulnessista […]

  2. Kun pää meinaa räjähtää, keho rientää apuun - Anna Saivosalmi
    16.11.2017, 14:40

    […] Sinua saattaa kiinnostaa myös: Multitaskaajan mindfulness […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *