Tex mex shakshuka

tex-mex-shakshuka

Helppoa, nopeaa, herkullista kasvisruokaa – kyllä kiitos! Saanko esitellä: tex mex shakshuka. Olin ennen joulua puhumassa Santa Marian tilaisuudessa terveellisestä ravinnosta ja arjen paremmista valinnoista. Tilaisuuden teemana oli tex mex -ruoka – uudella ja fressillä tavalla. Päivitetyistä tex mex -tuotteista on joko poistettu tai reilusti vähennetty muun muassa sokeria. Perheeni miehet rakastavat tex mex -ruokaa, siksi valmistankin sitä heille aika ajoin perheeni miehille. Itse jätän letut väliin ja nautin salsakastiketta ja guacamolea salaatin lehdiltä nautittuna. Tällä kertaa halusin tehdä jotakin muuta – syntyi tex mex shakshuka. Helppo, herkullinen ja terveellinen ruoka, jonka voi tehdä niin yhdelle kuin useammallekin samalla kerralla. Sen voi tarjoilla aamiaisbrunssilla, päivällisenä tai illallisena. Reseptiä voi muokata oman maun mukaan mihin suuntaan tahansa.

 

tex-mex-shakshuka
tex-mex-shakshuka
Tex mex -tyyliin tähän voi laittaa myös cheddarjuustoa. Jos taas ei halua käyttää lehmänmaitotuotteita, voi käyttää lampaanmaidosta valmistettua fetajuustoa. Juuston voi jättää myös kokonaan pois. Joukkoon voi halutessaan myös sujauttaa linssejä tai papuja. Kevyt, mutta herkullinen ruoka sopii loistavasti myös freesiin ja kevyempään tammikuuhun.

 

tex-mex-shakshuka
tex-mex-shakshuka
Ruoka tarjoillaan kun munankeltuainen on vielä juoksevaa, jotta se sekoittuu ihanasti tuliseen kastikkeeseen. Shakshuta nautitaan perinteisesti leivän kanssa, mutta se menee loistavasti myös sellaisenaan. Reseptin voi monistaa helposti kertomalla raaka-aineet henkilömäärän mukaan. Pannun koko kannattaa valita henkilömäärän mukaan. Itselläni oli käytössä halkaisijaltaan 20 cm valurautapannu kun valmistin tätä itselleni. Terveellinen ruoka voi olla monipuolista, helppoa ja herkullista! Ruoan voi tehdä myös annosvuokiin uunissa. Reseptiosion lopussa näet ohjeen myös uuniversioon. Kokeile tex mex -vaikutteista shakshutaa ja nauti yksin tai yhdessä.

 

tex-mex-shakshuka

Mikä on sinun suosikki raaka-aine combo? Sienet, pavut, juustot, erilaiset yrtit, juurekset tai jokin muu… Vinkkaa ihmeessä myös, jos sinulla on jokin timanttisen hyvä mausteyhdistelmä.

Herkullista uutta alkanutta vuotta!
<3 Karita

 

tex-mex-shakshuka

 

Tex mex shakshuka

(yhdelle)
 
1/2 rkl kookosöljyä
pieni salottisipuli kuorittuna ja pilkottuna
1 valkosipulinkynsi kuorittuna ja viipaloituna
1/8 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/4 tl savustettua tai makeaa paprikajauhetta
1/4 tl  jauhettua kuminaa*
1/4 tl jauhettua juustokuminaa
1/8 tl kurkumaa*
puolikas tai kokonainen Santa Maria taco sause -kastikepurkki *(á 230 g)
1/2–1 dl vettä
100 g pikkutomaatteja
50 g sieniä, pilkottuina
1/2 tl hunajaa (ei välttämätön)
1/2–1 dl lehtikaalia tai pinaattia pieneksi pilkottuna
( 2 rkl raastettua chedddarjuustoa tai fetajuustoa, jos haluat )
1–2 kananmunaa
 
+ tuoretta korianteria maun mukaan

 
Lämmitä kookosöljy pienessä pannussa ja lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota muutama minuutti. Lisää mausteet ja kypsennä minuutti sekoittaen, jotta mausteet aktivoituvat.

Lisää Santa Maria tacokastike (extra hot) sienet ja tomaatit sekä mausteet. Kypsennä miedolla lämmöllä 10–15 minuuttia.
Lisää kastikkeeseen pilkottu lehtikaali.
Halutessasi lisää sitten cheddar- tai fetajuustoa ja tee keskelle kuoppa kananmunaa varten. Riko kananmuna kuoppaan ja levitä lastalla valkuaista varovasti tomaattikastikkeen sekaan. Varo rikkomasta keltuaista.
Nosta lämpötilaa niin, että kastike alkaa hiukan porista, ja kypsennä noin 5–10 minuuttia. Peitä kannella ja anna kypsyä vielä pari minuuttia tai kunnes kananmuna on mieltymystesi mukainen.
Koristele korianterilla ja nauti.
 
Tai lämmitä uuni 180 asteeseen ja laita kastike vuokaan. Painele fetapaloja tai cheddarjuustoa kastikkeen joukkoon, tee kananmunalle kuoppa ja riko kananmuna siihen. Kypsennä uunissa 10–15 minuuttia. Tarvittaessa voit peittää vuoan foliolla, jos keltuainen alkaa kypsyä ennen valkuaista.

Koristele korianterilla.
 
Tarjoile leivän kera tai sellaisenaan.

 
 
Tuotteet saatu Santa Maria *

Kommentit (12)
  1. Olen alkanut käyttää enemmän aasialaisen keittiön mausteita perinteisen mustapippurin ja suolan lisäksi, joten tämä ruoka maistuisi varmasti. Ja helppo tehdä suht nopeasti arkenakin!

    Tänään aion kokeilla suklaapoppareita, joista innostuin edellisessä postauksessasi. Mikäli onnistun, vien niitä osana tuliasta ystäville.

    Ihanaa uutta vuotta! 🙂

    p.s Tein joulun alla suklaakonvehteja parhaat raakasuklaakonvehdit – ohjeellasi (nam!) ja joulupöytään linssisalaattia (erittäin maukas yllätys!) ja lohipastramia Lautasellinen kauneutta – kirjastasi.

    1. Kiitos viestistäsi Elina.

      Juttu olikin lähtenyt vaivihkaa julki… Kuvat ja viimeistely uupui, joten laitan ne kuntoon ja postaan reseptin myöhemmin. : )

      Kiva kuulla että olet kokeillut reseptejäni ja nauttinut niistä. Mahtavaa! : )

      Kaikkea parasta tulevaan vuoteen!
      Karita <3

  2. Tämä nyt ei liity mitenkään aiheeseen, mutta rohkenen kuitenkin kysyä.. Mitä mieltä olet hormonaalisesta ehkäisystä (en siis oletakaan lääketieteellistä arvioita.. :-))? Entä onko sinulla tietämystä / kokemusta (ei tarvitse tietysti jakaa henkilökohtaisia asioita, mutta jos olet kuullut kokemuksia tms..) hormonaalisista ongelmista? Esim. kuukautisten poisjäämisestä pitkän ehkäisypillereiden käytön jälkeen (kun ei kuitenkaan ole kyse raskaudesta)?

    Itse en haluaisi käyttää synteettisiä hormoneita, mutta ”luonnollisesti” länsimainen lääketiede tarjoaa keltarauhaskuurin (alkuun) ja yhdistelmäpillerit (jatkoon)..Asia on vaivannut itseäni jo pitkään ja uskon, että on muitakin hormonitoiminnan kanssa kamppailevia.. Mieluusti kuulisin sinunkin näkemyksesi ainakin hormonaalisen ehkäisyn käytöstä 🙂

    1. karitatykka
      5.1.2017, 11:34

      Hei Elina.

      Kiitos viestistäsi ja että seuraat!
      En käytä synteettisiä hormoneja, mutta käytin kauan – valitettavasti. Hormonit sekoittavat hyvin usein hormonitoimintamme täysin. Paluu entiseen onkin sitten kinkkisempi juttu. Ravinnolla voi yrittää auttaa kehoa itse korjaamaan itsensä.

      Tässä muutama ajatus:
      Ravintorikas, riittävästi rasvaa sisältävä ravinto tukee elimistön normaalia hormonitoimintoa. Esimerkiksi hyvät rasvat pitävät hormonaalisen järjestelmän elinvoimaisena. Kylmäpuristettua oliiviöljyä tai kokonaisia oliiveja, luomuvoita, gheetä, kookosöljyä ja mega 3:sta. Paistamiseen kannattaa käyttää voita, gheetä tai kookosöljyä, jotka kaikki kestävät hyvin kuumennusta. Myös avokado, erilaiset siemenet ja pähkinät sisältävät runsaasti hormonitoimintaa tukevia hyviä rasvoja. Pähkinöissä on kuitenkin antiravinteita, joten ne kannattaa ostaa luomuna, mahdollisimman tuoreina ja liottaa enen käyttöä. Sinkki tasapainottaa lisääntymishormoneja.

      Kananmunat ovat myös loistavia proteiinin, D- ja B6-vitamiinen vuoksi. Keltuainen kannattaa jättää keitettäessä hieman löysäksi, jotta herkät ravinteet eivät tuhoidu. Kannattaa suosia luomutuotteita välttääkseen torjunta-ainejäämiä ja geenimuunneltuja elintarvikkeita. Vihanneksia, hedelmiä ja marjoja kannattaa suosia niiden vitamiinien, hivenaineiden ja mineraalien. Ruokavaliosta kannattaa vähentää turhaa höttöä, kuten leipää, valkoinen pastaa, valkoisia prosessoituja jauhoja ja etenkin valkoista sokeria. Virvoitusjuomat ja muut lisäainepommit kannattaa karsia minimiin tai poistaa kokonaan.

      Terveelliset elintavat auttavat kehoamme pysymään tasapainossa. Liikunta, riittävä uni ja monipuolinen ja terveellinen ruokavalio tukevat normaalia hormonitoimintaa. Kannattaa myös välttää turhaa stressiä ja kiirettä – tasapainoinen keho pystyy toimimaan paremmin. Meditointi tai muu stressinhallionta on siis aina hyvästä. Joskus stressi voi estää kehoa toimimaan optimaalisesti, sillä se on jatkuvasti ”fiht or flight” -tilassa. Myös liiallinen treenaminen yhdistettynä liian vähähiilihydraattiseen ruokavalioon voi sotkea hormonitoiminnan kuvioita. : )

      Toivottavasti tämä auttoi edes hiukan.

      Iloa ja valoa talvipäiviin!
      Karita

      1. Kiitos käytännönläheisestä vastauksestasi 🙂

        Olen aina ollut kiinnostunut ravinnosta ja nykyään erityisesti sen kokonaisvaltaisesta vaikutuksesta hyvinvointiini. Ruokavalioni on muuttunut vuosien saatossa, mutta viimeisen puolentoista vuoden ajan olen pyrkinyt entisestään monipuolisuuteen ja kiinnittänyt erityistä huomiota juurikin vihannesten värikkyyteen ja rasvojen käyttöön (aikoinaan olen vältellyt niitä kuten myös hiilareita). Valmistan itse ruokani aina mahdollisimman tuoreista ja puhtaista raaka-aineista (luomuna ostan joitain tuotteita) ja suosin mainitsemiasi rasvanlähteitä, käytän paljon kananmunaa (tosin keltuaisia vain yksi päivässä) ja valkoisen sokerin olen heivannut kokonaan noin pari vuotta sitten. Gluteeniviljat ja suurimmaksi osaksi myös maitotuotteet jätin vatsa- ja suolistovaivojeni takia niin ikään puolitoista vuotta sitten. Lisäaineiden ja muiden keinotekoisten juttujen suhteen olen ollut tarkka jo pidempään. Sinkki on muiden ravintolisien ohella säännöllisesti käytössä. Mitä mieltä muuten olet mieltä riittävästä rasvan määrästä aterioilla ylipäätään, entä sopivasta keltuiaisten?

        Liikun päivittäin ja suosin hyötyliikuntaa kuten kävelen töihin. Käyn kuntosalilla ja pari – kolme kertaa viikossa ja ohjatuilla tunneilla pari kertaa viikossa. Lisäksi olen aloittanut joogan kerran viikossa. Olen viimeksi mainitun lisäksi alkanut muutenkin kiinnittämään huomiota rauhoittumiseen ja pysähtymiseen, joka itselleni on ollut vaikeaa. Edelleen harjoittelen, mutta olen hyvällä matkalla 🙂

        Varmasti ”tehokkaalla” elämänmenollani onkin synteettisten hormonien lisäksi vaikutusta nykyiseen tilanteeseeni, jossa kehon oma hormonitoiminta ei pelaa.

        Olen kuitenkin tehnyt mielestäni monia terveyttäni tukevia valintoja jo pitkän aikaa, ja siksikin olen hieman turhautunut ja epävarma, miten minun kannattaisi tässä kohtaa toimia. Että odotanko kehoni oman hormonitoiminnan palautumista vai pitääkö minun ”turvautua lääkkeisiin (mitä en haluaisi..).

        Lääkäri kun tosiaan suosittelee keltarauhashormonin aloittamista välittömästi (gynekologi ultrannut ja kaikki ok) ja jatkamaan sen käyttöä säännöllisesti.

        Jotenkin tuntuu vaikealta, kun ei itse kuitenkaan ole asiantuntija, mutta jokseenkin usko länsimaiseen lääketieteeseen on mennyt…

        Voisinkin puolestani toivoa postausta hormonitoiminnasta 🙂

        1. Pahoittelen kirjoitusvirheitä. Puhelimella kirjoittaessa kommentointi on jokseenkin haastavaa.. Harmi kun näitä ei saa korjattua jälkeenpäin 😀

          1. karitatykka
            6.1.2017, 12:06

            : ) no worries, minulle tulee virheitä kaiken aikaa…

        2. karitatykka
          6.1.2017, 12:04

          Moi Elina.

          Yritä irtautua terveyden suorittamisesta. Vaikuttaa siltä että rentoutta ja lempeyttä itseään kohtaan tarvittaisiin lisää. Usein stressi, paine, kiire ja suorittaminen häiritsee elimistön normaaleja toimintoja. Esimerkiksi usein kun yritetään oikein kovasti tulla raskaaksi ei onnista, mutta kun luovutetaan ja rentoudutaan – tärppää heti. : )

          En ota kantaa lääkeasiaan, tee kuten parhaaksi koet. Olemme jokainen oman kehomme asiantuntioita, joten en voi tietää mikä on juuri sinulle paras vaihtoehto.

          Rasvan määrä riippuu täysin henkilöstä, samoin keltuaisten määräkin. Mielestäni kultainen keskitie toimii tässäkin – ei siis överiannoksia missään. Hiilihydraateillakin on ehdottomasti paikkansa, jotta hormonitoiminta voi toimia. Liikut paljon, joten sekin tulee ottaa huomioon…
          En tiedä minkä ikäinen olet, mutta ikä muuttaa myös kehon toimintoja, joten se mikä toimi kaksikymppisenä ei toimi enään kolme-neljäkymppisenä. Myös lapsen saaminen voi sekoittaa hormonaalista palettia.

          Voisithan mahdollisesti kokeilla pientä annosta luonnollista bioidenttistä progesteronia eli keltarauhashormonia? Tämä alue ei ole osamiseni alla – voisit siis kysyä luontaisia vaihtoehtoja funktionaaliselta lääkäriltä.

          Rentoudu ja keskity siihen mikä sinulla on hyvin. Rakasta kehoasi sellaisena kuin se on ja lepää tarpeeksi. Ravintoa tai elämää ei kannata suorittaa – nauti kaikesta ja käännä huomio hyvään. Muista, että olet ihana juuri sellaisena kuin olet!

          Ihanaa ja aurinkoista päivää!
          <3 Karita

          1. Kiitos.

            Olen selvästi aiempaa rennommalla tiellä, mutta oppiminen jatkukoon.. 🙂

            Olen 25 -vuotias ja käyttänyt hormonaalista ehkäisyä kuusi vuotta. Plus siihen päälle nämä erilaiset rajoitteet, joita aiemmin itselleni asetin, runsaahko liikunta ja muu suorittaminen ym. päälle niin ei kai siinä muuta tarvita hormonitoiminnan sekoittamiseen.

            Minulla on tosiaan ollut myös suoliston toiminnassa ongelmia, mutta ruokavalio- ym. muutokset ovat helpottaneet oloani. Painoni on myös noussut reilu kymmenen kiloa, yli oman optimaalisen painoni. Tästä mainitsin myös viimeisimmällä lääkärikäynnilläni, mutta lääkäri sanoi, ettei hormonitoiminnalla ole tekemistä lihomiseen vaan ruokavaliolla. Vatsa/suolistovaivoista hän taasen ei sanonut mitään. No, epäammatillinen lääkäri kaikenkaikkiaan, mutta se siitä. Itse kuitenkin näen ihmisen olevan niin kokonaisvaltainen, että tällaiset haasteet kehon optimaalisessa toiminnassa piru vie vaikuttavat!

            Hyvä, että kerroit tuosta bioidenttisestä progesteronista. Voisin kokeilla sitä. Mutta mahtaakohan siihen tarvita lääkärin kirjoittaman reseptin? Voin tietysti yrittää selvittää asiaa.

            Minulla on paljon hyviä asioita elämässäni, joista olen kiitollinen päivittäin. Tykkään fiilistellä ja iloitsen ääneen pienistäkin asioista. Näiden terveysjuttujeni suhteen olen kuitenkin välillä hyvin turhautunut ja yksin, joten hienoa, että tukea ja inspiraatiota saa juuri esimerkiksi sinun blogistasi.

            Lämmin kiitos 🙂

            1. karitatykka
              8.1.2017, 13:32

              Ihana Elina.

              Mahtavaa että näet kiitollisuudenaiheita! Niitähän on kaikkialla… : )

              Lääkäreitä on moneen junaan… Voisit ehkä kääntyä holistisen lääkärin puoleen, mieluiten henkilön, joka on erikoistunut nimenomaan hormonaalisiin asioihin. Vatsa ja suolistoasia tulihsi tutkia myös, sillä suolisto on koko terveyden perusta.
              Voisit myös tsekata luontaistuotteet ja vaikkapa piipahtaa homeopaattisen lääkärin luona. Siitä voisi olla apua – luontaisesti, ilman myrkkyjä.

              Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Ihmminen on psykofyysinen kokonaisuus ja kaikki todellakin vaikuttaa kaikkeen!
              Toivon sinulle tsemppiä. Kaikki varmasti kääntyy hyväksi ja saat kehosi tasapainoon.

              Kiitos että seuraat ja luet juttujani. Teen tätä juuri lukioitani varten. <3

              Iloa ja hyvää oloa!
              Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *