SITRUUNA-VADELMARAAKAKAKKU
Vadelmia! Niitä on ainakin täällä meillä saaristossa runsaasti juuri nyt. Siksi tämänpäiväinen Sitruuna-vadelmaraakakakku sopii valmistettavaksi juuri nyt. Raikasta, makeaa ja herkullista. Myös mustikat ja muut marjat sopivat kakkuun, oma suosikkini ovat kuitenkin herkulliset vadelmat, joita löytyy nyt villinä kotipihastammekin. Tämä kakku on yksi omista raakakakkusuosikeistani, sillä se on samaan aikaan täyteläinen, mutta raikas ja kesäinenkin, eikä siitä jää liian raskasta oloa. Sitruunan ja vedelman raikkaus tekevät kermaisesta kokonaisuudesta täydellisen!
Tämä sitruuna-vadelmaraakakakku on ollut tarjolla myös esimerkiksi poikani syntymäpäiväjuhlissa, jossa se on myös saanut kehuja osakseen niin tavalllisten herkkujen kuin raakaherkkujen ystäviltäkin. Parasta tietysti on, että tarjottava sopii monille, sillä se on gluteeniton, viljaton, vegaaninen ja valmistuu ilman valkoista sokeria. Kakku pitää oikein hyvin muotonsa myös huoneenlämmössä, eikä siis sula heti kahvipöytään tarjottuna. Parhaimmillaan sitruuna-vadelmaraakakakku on kuitenkin mielestäni heti sulamisen jälkeen nautittuna. Pakastimessa se säilyy useamman kuukauden, joten voit leikata kakun myös paloiksi ja ottaa sulamaan pala kerrallaan tarpeen mukaan. : )
Tätä kakkua kannattaa kokeilla! Et tule katumaan… : )
Herkullisia hetkiä sitruuna-vadelmaraakakakun kera!
<3 Karita
Sitruuna-vadelmaraakakakku
Pohja
2 dl pähkinäsekoitusta (liota 4 h) TAI kookoshiutaleita
5–7 medjool-taatelia (kivet poistettuina) tai 10 pienempää liotettua taatelia
1 tl vaniljauutetta tai jauhettua vaniljaa (ei pakollinen)
ripaus laadukasta suolaa
(1–2 rkl vettä jos pähkinät eivät ole liotettuja)
Täyte
3 dl kookoskermaa (paksu ja rasvainen osa kookoskermapurkista)
2 dl cashewpähkinöitä (liota 1-2 h)
½ tl raastettua luomusitruunankuorta
4 rkl sitruunan mehua
3 rkl hunajaa tai mieleistäsi muuta makeuttajaa makusi mukaan
2–3 rkl psylliumkuitujauhetta
1–1,5 dl kotimaisia tuoreita tai pakastettuja vadelmia
Huuhtele ja valuta pähkinät hyvin.
Laita pähkinäsekoitus, mausteet ja pilkotut medjool-taatelit monitoimikoneeseen ja prosessoi kunnes massa alkaa tarttua yhteen. Jos et ole liottanut pähkinöitä, lisää ½–1 rkl vettä. Älä prosessoi pohjan taikinaa liikaa, vaan jätä siihen tekstuuria!
Ota sivuun noin 1/2–1 dl pohjan taikinasta ja painele loput irtopohjaisen vuoan pohjalle. Voit halutessasi myö vuorata vuoan pohjanleivinpaperilla tai ripotella pohjalle kookoshiutaleita, jotta pohja ei tartu vuoan pohjaan kiinni. Itse käytin Lekuen, halkaisijaltaan 15 cm vuokaa, jossa on korkeat silikoniset reunat ja keraaminen pohja.
Siirrä vuoka sivuun ja tee täyte.
Laita kaikki täytteen raaka-aineet, vadelmia ja psylliumia lukuun ottamatta tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen ja prosessoi kunnes massa on täysin sileää.
Lisää sitten hyvin hienonnettu psylliumkuitu (voit myös hienontaa vielä erikseen vaikka mikniblenderissä, jos psylliumkuitu ei ole puuterimaisen hienoa) ja sekoita vielä hetki.
Kaada vuokaan pohjan päälle ja painele vadelmia myös kakun sisälle. Vuokaa kannattaa napauttaa pöytään, jotta mahdolliset ilmakuplat nousevat ylös. Ripottele kakun päälle vielä vadelmia sekä murustele pohjan taikinaa ja siirrä pakastimeen kunnes kakku on jähmettynyt.
P.S. Kakun koristelu vadelmat voi laittaa myös juuri ennen tarjoilua.
Annoin kakun olla pakastimessa yön ja aamuna otin jäisen kakun ympäriltä vuoan pois ja laitoin jääkaappiin sulamaan. Täydellistä.
Nauti!
Saatat tykätä myös näistä resepteistä:
Mansikka-chia-vanukas
Herkullinen marjapiiras
Suklaapallerot (raw)
Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka
kiitos
Kuulostaa ihanalta! Millä voisi korvata cashew-pähkinät? Pähkinä- ja manteliallergikko jää valitettavan usein ilman raakakakkua
Moikka Tanja.
Kurkkaa pähkinättömien kakkujen reseptejä. Tässä yksi http://demo.blogit.terve.fi/rakkaudellakarita/pahkinaton-limettipiiras/
Ilao!
Karita
Oi, kuulostaa ja näyttää todella herkulliselta. Onnistuuko kakku ilman psylliumia? Mikä merkitys sillä on reseptissä?
Onnistuu kullä. Se tuo kivan koostumuksen ja pitä kakun vieläkin paremmin koossa.
Mutta onnistuu oikein hyvin ilmankin. : )
Iloa!
Karita