Parhaat parsakaalismoothiet
Nautin joka päivä ainakin yhden vihreän smoothien – koko perheemme tekee niin. Minusta on ihanaa, että kuusivuotias Luca on nauttinut jo aimoannoksen ravinteita ennen esikouluun menoa. Usein smoothiet ovat pitkälti samanlaisia, kauden raaka-aineistakin ja päivän tarpeista riippuen. Nyt halusin tehdä jotakin muuta – saanko esitellä: parhaat parsakaalismoothiet. Rakastan parsakaalia ja syön sitä usein. Useimmiten pannulla paistettuna, höyryuunissa kypsennettynä, raakana tai kermaisissa keitoissa. Tällä kertaa parsakaali ilahduttaa smoothieissa, joita tein muutaman erilaisen version, joita voit kokeilla. Muita smoothiereseptejä löydät aiemmista kirjoituksistani, muun muassa detox-smoothie postauksestani ja lisää löytyy myös SuperLemon-blogistani.
Parhaat parsakaalismoothiet syntyvät tehokkaalla tehosekoittimella, jolla lopputuloksesta tulee samettinen. Raaka-aineena parsakaali on huikea! Täynnä C- ja A-vitamiinia, foolihappoa, pieniä määriä B-ryhmän vitamiineja, kuparia ja toki myös paljon kuitua. Se auttaa suojelemaan kehoa hapettumisreaktioilta ja ennenaikaiselta vanhenemiselta – kaunistaakin siis! Smoothieissa käytetään liian usein samoja vihreitä, esimerkiksi pinaattia tai lehtikaalia. Jotta saadaan mahdollisimman laaja kirjo ravinteita ja vältytään altistumasta liiaksi esim. goitrogeenisille raaka-aineille. Goitrogeenisten ruokien liiallinen käyttö voi johtaa kilpirauhasen vajaatoiminnan ilmentymiseen. Goitrogeenisia ruokia ovat mm. ruusukaali, parsakaali, retiisi, kukkakaali, kaali, lehtikaali, mansikka, pinaatti ja soijatuotteet. Tästä huolimatta näitä ihanuuksia EI kuitenkaan kannata jättää syömättä, vaan vaihdella niitä vain riittävän usein. Myös kevyt höyrytys poistaa goitrogeenisen vaikutuksen. Erilaisia vihreitä kannattaa nauttia päivittäin, kunhan vaihtelee niiden lähteitä.
Voit käyttää pakastettua parsakaalia tai tuoretta. Tuoreessa parsakaalissa on kirpeämpi maku, mutta itse pidän siitä. Voit myös höyryttää ja jäähdyttää parsakaalin ja käyttää sen niinkin. Ostan aina luomuparsakaalia, sillä siitä kuoritaan ainoastaan puiseva kuoriosa kaalin varresta. Kaikki alla olevat reseptit on tehty yhdelle, mutta niistä saattaa riittää useammallekin varsinkin, jos ei ole tottunut nauttimaan suuria smoothieta. Verigreippiä sisältävä detoxsmoothie on aika tymäkkä, joten jos pidät makeista smoothieista, voit lisätä siihen jotakin makeuttajaa. Sellaisenaan se kuitenkin poistaa makeanhimon ja auttaa kehoa pudistumaan ihanasti.
Kokeile näitä, tsekkaa myös toisen blogini reseptit tai luo kokonaan omasi. Marjat sopivat myös ihanasti!
Jos smoothie on liian tymäkkä, voi makua pehmentää esimerkiksi kookoskermalla, banaanilla, magolla tai avokadolla.
Voi olla, että parsakaali maistuu hienosti myös perheen pienimmille!
Iloa ja hyvää oloa!
Karita
Banaani-parsakaalismoothie
kaksi isoa banaania
4 dl jäisiä parsakaalin kukintoja
2 dl kookosvettä tai kookosmaitoa
Sekoita kaikki raaka-aineet tehosekoittimessa, tarkista maku ja nauti!
Parsakaalismoothie (detox)
2 dl parsakaalia, jäistä tai tuoretta
1 verigreippi tai, jos haluat lisää makeutta, appelsiini, kuorittuna
2 dl tuoretta anasta tai pakastettuja ananaskuutioita
2 liotettua parapähkinää (ei välttämättömiä, mutta sisältävät arvokasta seleeniä)
varsisellerin varsi
kourallinen pinaattia
kotitekoista mantelimaitoa TAI kookosvettä haluamasi koostumuksen mukaan
Sekoita kaikki raaka-aineet tehosekoittimessa, tarkista maku ja nauti!
Sitruunainen parsakaalismoothie
2 dl parsakaalin kukintoja
1 jäinen banaani
1 appelsiini
1/2 sitruuna
2 dl ananaspaloja, mieluiten jäisinä
2 dl kookosvettä tai mantelimaitoa
Sekoita kaikki raaka-aineet tehosekoittimessa, tarkista maku ja nauti!
Omena-parsakaalismoothie
iso omena
1,5 dl parsakaalin kukintoja, jäisinä
1 jäinen banaani
1/4 avokado
1 rkl sitruunanmehua
vettä tai kookosvettä haluamasi koostumuksen mukaan
Sekoita kaikki raaka-aineet tehosekoittimessa, tarkista maku ja nauti!
kuvat: Karita Tykkä
Hei, kiitos inspiroivasta bolgistasi! Millainen blenderi sinulla on käytössäsi?
Tarkoitin tietenkin siis blogistasi 🙂
<3
Moi Anni.
Kiitos kun seuraat!! Ilman teitä lukijoita ei olisi blogiakaan… : )
Minulla monta blenderiä. Blendtec, kaksi Vitamixiä, Omega ja uusimpana Wilfa power crush. Näistä edullisin taitaa olla Wilfa, joka on osoittautunut oikein hyväksi. Tosin siinä on todella kova ääni. Oma suosikkini on designen puolesta Blendtec ja siihen iso ja pieni twister jar. Todella tehokas ja kaunis. Vitamix on myös oikein hyvä. Kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin ja tehdä valinta omien tarpeiden mukaan. Minulla tehosekoittimet ovat laulaneet enemmän tai vähemmän jo useiden vuosien ajan – arvostan tehoa ja laatua. Edullisilla blendereillä voi toimia hetken, mutta enemmin tai myöhemmin ne onat kaikki hajonneet… : /
Paljon siis hyviä vaihtoehtoja saatavilla, oma kolmen kärki on Blendtec, Vitamix ja Wilfa.
Juttuideaa olisikin tuossa – kertoisin omat suosikkivälineeni keittiössä. : )
Iloa ja hyvää oloa,
Karita
Kiitos vinkeistä. En ole parsakaalia osannutkaan käyttää smootheissa. Täytyypä testata ensi viikolla näitäkin. Bataatti-lehtikaalicurry on myös ensi viikon ruokalistalla =)
Moi Wiiviska.
Kiitos veiestistäsi ja että seuraat.
Bataatti-lehtikaalicurry on ihanaa, tykkäät varmasti.
Toivottavasti myös joku näistä parsakaalismoothieista miellyttää sinua. Ei muuta kuin blenderi laulamaan. : )
Iloa ja energistä oloa,
Karita
Omena-parsakaalismoothieta jo testattukin useamman kerran tällä viikolla kun ainekset oli kaapissa. Juniorikin innostunut siitä kun jätin mainitsematta ainesosista parsakaalin =D
Ajattelinkin tehdä bataatti-lehtikaalicurrya jo tänään =)
<3 Ihanaa!
Bataatti-lehtikaalicurry on tosi hyvä. Jos ehdit jo kokeilemaan, niin toivottavasti tykkäsit. Tarjoile se vaikka riisin, kasviten tai jonkin muun lisukkeen kanssa – saat joka kerralla uudenlaisen ruoan… : )
Iloa ja hyvää oloa!
Karita