PARAS SIEMENLEIPÄ

Paras siemenleipä – tätä on odotettu ja toivottu!

Paras siemenleipä

 

Paras siemenleipä on rapeakuorinen, napakka, tehty puhtaista raaka-aineista ja tietysti superherkullinen! Siemenvuokaleipä on runsas, ravintorikas ja maukas nautittava aamiaisella, lounaalla, suolaisena kahvipöydän tarjottavana ja oikeastaan milloin tahansa. Päällisiä muokkaamalla ei tähän kyllästy ikinä, jonka vuoksi tämä onkin ehkä juuri se paras siemenleipä. Itse leikkaan ohuita viipaleita, paahdan ne, murskaan avokadoa päälle ja kruunaan tahinilla, herkullisella suolalla ja vastarouhitulla mustappippurilla tai kuivatulla chilillä – omaan makuuni täydellistä! Kokeile!: )

 

Paras siemenleipä

Paras siemenleipä

Paras siemenleipä

 

Paras siemenleipä erittäin helppo valmistaa. Vaikeinta on odottaa tunnista kahteen että leipä on täysin jäähtynyt ja vetäytynyt ennen leikkaamista! Okei, myönnetään – sorrun melkein aina edes hiukan maistamaaan ennen täyttä aikaa… Tämä siemenleipä valmistuu gluteenittomasta kaurasta ja erilaisista siemenistä, myös pähkinöitä voi halutessaan laitta joukkoon. Syön itsekin pähkinöitä, mutta en kovin paljoa niiden sisältämien aflatoksiinien (eli mukotoksiinien eli homesienten) vuoksi. Pähkinöissä ja siemenissä on paljon hyvää, mutta on hyvä muistaa ettei koko leipää kerralla kannata napostella. Hiukea kuitumäärä myös saattaisi saada vatsan olemaan ihmeissään. Vuokaleipä kestää hyvin myös pakastusta. Itse viipaloin leivän usein ennen pakastamista ja otan sieltä sitten sulamaan tarpeen mukaan – toimii! : )

 

Paras siemenleipä

Paras siemenleipä

 

Paistoin leivän 22 cm x 13 cm vuoassa ja käytin leivinpaperia. Ihanan rapean paistopinnan voitelemalla vuoan voilla, oliivi- tai kookosöljyllä – kaikista tulee oma ihana makuvivahteensa. Tai sitten teet niin kuin minä tällä kertaa ja vuoraat vuoan leivinpaperilla. Muist kuitnkin poistaa leipä vuoasta ja leivinpaperista kypsennyksen jälkeen niin saat leipään ihanan rapean kuoren. Paras siemenleipä on tietysti sokeriton, gluteeniton, vegaaninen ja pähkinätön, joten se maistuu monille. Siitä voi myös leikata kuutioita, paahtaa pannulla valkosipuli-voiseoksessa ja ripotella sitten keiton tai salaatin päälle tuomaan ihanaa rousketta sekä makua.

 

Tässä se nyt on – omasta mielestäni ehkä paras siemenleipä! Resepti lötyy alta. Kokeile, paahda ja päällystä makusi mukaan.

Herkullista keskiviikkoa kaikille!

Karita

 

Paras siemenleipä

 

Paras siemenleipä

kuivat ainekset:
6 dl kaurahiutaleita (itse käytin isoja gluteenittomia hiutaleita)
3 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
1, 5 dl pellavansiemeniä
3/4 dl psylliumkuitujauhetta
3 rkl chia-siemeniä
2–2,5 tl hienoa laadukasta suolaa

nestemäiset ainekset:
2–3 rkl oliiviöljyä (tai sulaa luomuvoita tai gheetä)
6 dl vettä

 

Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Levitä auringonkukan- ja kurpitsansiemenet pellille ja paahda 15 minuuttia, sekoita puolessa välillä etteivät pala.
Kun siemenet ovat valmiit kaada kulhoon ja nosta uunin lämpötila 200 asteeseen. Mittaa loput kuivat raaka-aineet ja sekoita siementen kanssa keskenään.
Kaada joukkoon vesi ja öljy ja jos haluat, voit laittaa joukkoon myös ruokalusikallisen tai kaksi vaahterasiirappia ja sekoita hyvin. Itse en siirappia laittanut, sillä omaan makuuni leipä ei sitä tarvitse.
Upota lopuksi kädet taikinaan ja möyhi kaikki huolellisesti ja rakkaudella sekaisin.
Viotele vuoka tai vuoraa se leivinpaperilla ja lusikoi taikina vuokaan. Kosteilla käsillä homma toimii myös oikein hyvin, eikä taikina tartu sormiin.
Sivele lopuksi päälle vielä hiukan oliiviöljyä ja kypsennä uunissa noin tunti.
Ota uunista pois ja poista poista vuoasta, jotta leipä saa “kuivahtaa” ja jäähtyä noin tunnista kahteen.
Leikkaa leivästä ohuita viipaleita, paahda tai nauti tuoreeltaan minkä tahansa kanssa. Oma suosikkini ovat avokado, tahini ja yrtit tai hummus.

 

 

kuvat: Karita/ Rakkaudella, Karita -blogi

 

Lisää herkullisia reseptejä, kauneutta ja terveyttä löydät alla olevista postauksista.

Vege pad thai

vege pad thai-salaatti

Gluteeniton suklaakakku

Terveellisempi tuplasuklaakakku, joka valmistuu ilman gluteenia, maitoa, pähkinöitä ja valkoista sokeria

Karita Q & A

sina kysyit mina vastaan

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

Kiitos

Kommentit (24)
  1. Ihanaa! Kiitos, tätä reseptiä on niin odotettu! Kaikkia muita aineita löytyi kaapista, mutta ei tuota psylliumia, kääk. Voiko sen jättää pois tai korvata jollain muulla?

    1. karitatykka
      7.2.2018, 10:43

      Moikka Kirsi.

      Älä anna sen estää sinua kokeilemasta – uskon että onnistut myös ilman sitä.
      Voi olla, etä hiukan vaikuttaa leivän tekstuuriin, mutta makuun ei lainkaan. Voi olla myös että tulee täydellistä myös ilmankin – kokeile.
      Kerro, miten toimi!!

      Vinkkinä vielä muistutan – anna leivän vetäytyä rauhassa, leikkaa ohuita viipaleita ja paahda viipaleet ennen nauttimista jos mahdollista… IHANAA!

      Iloa ja energistä viikkoa!
      Karita

      1. Ihanaa huomenta!
        Testi numero 1 ei mennyt sitten ihan putkeen.
        Tässä heti alkuun voin todeta kaikille, jotka eivät ole leipää vielä tehneet, että noudattakaa ainakin ensimmäisellä kerralla ohjetta, kuten Karita on sen tarkoittanut! Mulla oli pakko soveltaa, ja sehän tiedetään mitä siitä seuraa…

        Koska kurpitsansiemenpurkissa näkyikin vain pohja, päätin korvata ne pähkinöillä. Isossa purkissa on saksan-, hassel- ja cashewpähkönöitä sekä mantelia (suolaamattomia tietenkin) sekaisin. No, niitä pari desiä ja murskaksi ja auringonkukansiementen kanssa uuniin paahtumaan. Tuoksu oli ihana!
        Sitten kuivat aineet sekaisin, kunnes huomasin, että miksi pellavansiemenpurnukka on vielä tässä pöydällä! Koska taikinaan meni niiden sijasta 1,5dl seesaminsiemeniä. No niin, lisätäänpä sitten 2 rkl näitä pellavansiemeniä myös joukkoon. Psylliumkuituahan minulla ei siis ollut. Arvoin myös kahden erikokoisen leipävuoan koon kanssa. Valitsin väärin. Leivästä tuli ehkä aavistuksen liian korkea, joka vaikuttaa heti leikkaamistulokseen.

        Annoin valmiin leivän jäähtyä kolmisen tuntia pöydällä ennen leikkaamista. Ainoastaan pohjasta noin pari senttiä pysyi kasassa ensimmäisellä leikkauskerralla!
        Laitoin leivän yöksi jääkaappiin, ja rakenne pysyikin sitten leikatessa hiukan paremmin koossa. Uskaltauduin laittamaan leivän paahtimeen, mutta lopputuloksena se piti kaataa sieltä pois!

        Maku on ollut kuitenkin ihana!
        Voiko siis olla, että psylliumin puutteen lisäksi myös siementen/pähkinöiden suhteella ja laadulla on merkitystä näin paljon? Imeekö esim. pellavansiemen eritavalla nestettä kun seesaminsiemen?

        Tämä yritys ei mennyt putkeen, mutta lauantaina otetaan uusiksi ja nyt vielä ihan reseptin mukaan! 🙂

        Ihanaa loppuviikkoa!

        1. karitatykka
          8.2.2018, 19:50

          Moikka Kirsi.

          : ) kyllä on, sillä esimerkiksi pellavan ja chiansiemenet sitovat takinaa yhteen aivan kuten psylliumikin. Seesaminsiemenet eivät sitä tee kuten eivät mitkään pähkinätkää.
          Seesaminsiemen ei tee geelimäistä kuitua lainkaan, joten se reagoi täysin erilailla pellavan sijaan…
          teeppä lauantaina uusiksi ja ohjeen mukaan niin tiedät mitä tarkoitan – leipä pysyy ihanasti kasassa,se on huippua paahtaa ja maistuukin hyvältä.

          : )
          Iloa ja ihanaa loppuviikkoa!
          karita

  2. Hei, sellaista kysyisin, että onko tuo alkuvaiheen siementen paahto vain siksi että leipään tulee tuota paahdetun makua vai onko sillä muutakin merkitystä? Resepti vaikuttaa tosi herkulliselta, viimeistään viikonloppuna menee testiin. Siemenleivät on ihania mutta kauhean paahdetusta mausta en pidä niin ajattelin josko voisin skipata tuon vaiheen 🙂

    1. karitatykka
      8.2.2018, 07:44

      Moikka Leena,

      Voit skipata, mutta paahtaminen tuo todella hyvän maun ja muuttaa tekstuuria huomattavasti. Suosittelen kokeilemaan paahtamalla jos et pidä niin sitten vasta ilman paahtoa. Mutta kuten suosittelen reseptiikassa aina: do your thing. : )
      Kerro ihmeessä mihin päädyit ja mitä pidit.

      Iloa ja ihanaa torstaita!
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *