Kulhoruokaa kasviksista
Kulhoruokaa kasviksista
Ruokavalioni muodostuu pääasiassa kasviksista ja siihen lisänä ravintorikkaista ihanuuksista. Ulkomaanmatkoillakin vietän mielelläni aikaa tuoretoreilla ja maanviljelijöiden marketeilla ihastelemassa, haistelemassa ja maistelemassa paikallisia herkkuja. Mieheni hymyileekin jatkuvalle intohimoiselle ja loputtomalle mielenkiinnolleni raaka-aineita kohtaan. Viime aikoina reissut ovat jääneet vähälle erinäisten projektien vuoksi. Siispä keittiössä käytössäni ovat olleet pääasiassa tutut ja turvalliset herkut. Onneksi niitäkin voi valmistaa monin eri tavoin. On myös ihana käyttää kauden antimia, jolloin raaka-aineet ovat parhaimmiillaan.
Yksi kestosuosikkini ovat aina olleet erilaiset kaalit. Rakastan erilaisia kaaleja, kuten ruusu-, kukka-, parsa- ja lehtikaalia, ja kaalista valmistettu hapankaalikin on herkkuani. Niitä on kiva käyttää eri tavoin. Muussina, höyrytettynä, uunivuoassa, salaateissa, paistoksissa, piiraissa ja niin edelleen. On hyvä kuitenkin muistaa että kaaleja ei kannata nauttia päivittäin raakoina, sillä niiden sisältämät koitorgeenit vaiuttavat negatiivisesti kilpirauhasen toimintaan. Toisaalta, kaalit ovat myös maukkaampia kevyesti kypsennettyinä. Tämänkertainen reseptini on herkullinen ja raikas – valmistamme kulhoruokaa kasviksista, jossa kaali korvaa yleisimmin kulhoruoissa käytetyn riisin. Kulhollinen ihania makuja ja raikasta oloa. Tämä on yksi lempiruoistani, jota valmistan siloin tällöin.
Lisukkeet voit laittaa mielesi ja makusi mukaan. Tällä kertaa itse valitsin proteiinipitoiset luomuedamame-pavut, eli soijapavut jotka löytyvät kaupan pakastealtaasta. Niiden lisäksi laitoin luomu kananmunaa, makeaa suippopaprikaa, avokadoa, tahinikastiketta, korianteria ja seesaminsiemeniä. Mutta kuten sanottu, valinta on sinun ja vain mielikuvitus on rajana. Myös esimerkiksi marinoidut sienet, uunibataattikuutiot ja valkosipuliset jättiravut ovat omia suosikkejani. Yrttejä voi laittaa reilusti ja oman maun mukaan. Itse rakastan korianteria ja siksi sitä löytyy usein lautaseltani.
Tämä kulho on hyvä esimerkki siitä, miten erilailla kasviksia on helppo ja mukava laittaa. Ei muuta kuin tekemään omaa herkkukulho.
Kukkakaalikulho
(yhdelle tai kahdelle)
1 kukkakaali, kukinnot irrotettuna ja keskiosa poistettuna
1 iso valkosipulinkynsi
suolaa maun mukaan
3 rkl täysrasvaista kookosmaitoa
½ rkl kookosöljyä paistamiseen
Lisukkeet
kananmuna tai kaksi, keitettynä
3 dl edamamepapuja (luomulaatuisina ja kypsinä – löytyy pakastealtaasta)
½ makea suippopaprika
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
tuoretta korianteria
1 avokado
Tahinikastike
1/2 sitruunan mehu
1/2 dl tahinia
1/4 tl suolaa
mustapippuria maun mukaan
Sekoita kukkakaalinkukinnot monitoimikoneessa riisin kaltaiseksi rouheeksi. Litistä valkosipulinkynsi ja kuullota kukkakaalisilpun kanssa kookosöljyssä noin 5 minuuttia – älä ruskista. Lisää kookosmaito ja jatka noin 3 minuuttia. Mausta suolalla.
Samaan aikaan voit laittaa myös edamamet suolalla maustettuun kiehuvaan veteen ja keittää noin 4 minuuttia. Huuhtele ja valuta.
Tee tahinikastike sekoittamalla sen raaka-aineet keskenään. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.
Pilko lisukkeet ja kokoa annokset.
Nauti.