Kosketuksen merkitys on suurempi kuin moni arvaakaan.

Aistit ohjaajinamme

Aistit ohjailevat kaikkea tekemistämme ja vaikuttavat kaikkialla ja kaiken aikaa. Niiden avulla saamme tietoa ympäristöstä ja kehostamme. Maut kertovat ruoasta ja aiheuttavat kehossamme tuntemuksia. Makeat maut koetaan turvallisina, kitkerät puhdistavina ja niin edelleen. Tuoksut kertovat meille esimerkiksi, onko ruoka pilaantunut tai muuten meille sopimatonta. Kokemuksista jää myös muistijälkiä ja erilaiset tuoksut ja maut vievätkin meidät usein niihin liittyviin muistoihin. Näkö vaikuttaa olennaisesti tunteisiin. Kauniit asiat hellivät, rentouttavat ja lepuuttavat aivojen hermoratoja. Se, mitä näemme ympärillämme tai vaikka television ruudulta, vaikuttaa vahvasti mieleen, tunteisiin ja elämään. Kuulo ohjaa myös tunnetiloja. Jatkuva meteli, liikenteen pauhu, negatiivinen äänimaailma tai vastaavasti luonnonäänet, nauru sekä kaunis musiikki joko aiheuttavat stressiä tai tuovat rauhaa. Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä aistina – tunto. Kosketuksen merkitys on suurempi kuin moni arvaakaan.

 

Kosketuksen merkitys on suurempi kuin moni arvaakaan.

Tunto

Iho on suurin elimemme. Ihossa, lihaksissa, nivelissä ja sisäelimissä on erilaisia reseptoreita, jotka aistivat tuntoa. Niiden määrä vaihtelee kehon eri osissa, minkä vuoksi tunnemme kosketuksen erilailla eri kehon osissa. Aistimme esimerkiksi lämpöä, kipua, pehmeyttä, kovuutta, pinnan muotoja ja materiaalien koostumuksia, eli onko se esimekriksi kiinteä, nestemäinen vai jauhemainen. Hieronta ja halailu poistavat stressiä, vähentävät ahdistusta ja pelkoja. Miellyttävän kosketuksen myötä aivolisäke vapauttaa kehoon oksitosiinia eli mielihyvähormoonia, joka rentouttaa kehoa ja aktivoi parasympaattista hermostoa. Oksitosiinia vapautuu myös, kun itse hieromme tai kosketamme itse rakkaudellisesti jotakuta toista. Neurokemisti Paul Zak suosittelee, että halaisimme vähintään kahdeksan kertaa päivässä. Edesmennyt tunnettu yhdysvaltalainen psykoterapeutti Virginia Satir on todennut: ” Tarvitsemme päivittäin neljä halausta selviytyäksemme. Tarvitsemme kahdeksan halausta ylläpitoon. Tarvitsemme kaksitoista halausta kehitykseen”. Kuinka monta halausta sinä olet saanut tai vastaanottanut tänään?

 

Kosketuksen merkitys on suurempi kuin moni arvaakaan.

Kosketus

Halaukset ovat ihania ja halailenkin tuttaviani usein, mutta toinen kosketuksen muoto, jota rakastan on hieronta. Käyn säännöllisesti Ma-uri -hoidossa Patrycjan luona Funny Dayssa. Hoito kestää yleensä puolitoista tuntia ja siinä käydään läpi koko vartalo. Minulle on äärimmäisen tärkeää, että hoitajan ja minun välillä on luottamus. Minun ei tarvitse jännittää, miettiä mitään, voin rentoutua ja antautua käsille, jotka haluavat hoitaa minua. Kädet, jotka parantavat kosketuksellaan, poistavat stressin mielestäni ja tasapainottavat liikkeen avulla kehoani. Ma-uri -hoito on kokonaisvaltainen kokemus ja saanut erilaisia tunnesolmujakin auki. Kehoomme on kerääntynyt ja kerääntyy matkan varrella kaikenlaisia tunnejumeja. Emme edes välttämättä tiedosta niitä, kehomme vain oirehtii eri tavoin.

Balanssi ja dis-ease

Koemme sairauksia. Sana on enlanniksi disease. Saman sanan voi myös tulkita toisin. Dis-ease, jolloin irtaudumme diagnoosista ja tiedostamme, että kyse on elimistön epätasapainosta. Keho ei pysty optimaalisesti hoitamaan toimintojaan, jokin estää impulssien vastaanottamisen hermostossa ja syntyy epätasapaino. Kehossamme on sympaattinen ja parasympaattinen hermosto, joita molempia tarvitaan ja jotka on syytä pitää tasapainossa. Sympaattinen hermostomme stimuloi kehoa ja parasympaattinen taas rentouttaa. Olemme aina jommassa kummassa tilassa, emme koskaan molemmissa samanaikaisesti. Vauhdikkaassa arjessa kehoni toimii usein sympaattisen hermoston ohjaamana, joten vastapainoksi minun tulee tietoisesti kääntää parasympaatisen hermoston puolelle. Siksi esimerkiksi meditoin, teen rentoutusharjoitteita, liikun luonnossa ja käyn säännöllisesti hierojalla. Kehoni ilmoittaa aina, kun olen ollut liiaksi ”Fight or Flight”-moodissa. Tunnen särkyjä, saatan tulla kipeäksi, ruoansulatus takkuilee tai esimerkiksi ihoni oireilee jotenkin. Mieli ja tunteet ohjailevat kaikkea. Aivot toimivat keskushermoston päällikkönä, aivorunko taas yhdistää aivot selkäytimeen ja selkäydin ohjaa aivoista tulevat käskyt eteenpäin. Kehomme on huikea kokonaisuus ja tasapainoinen keho hoitaa itse itseään ja pysyy terveenä. Elämä on jatkuvaa tasapainon tavoitteilua. Siihen kuuluu monenlaisia tekijöitä, ihmisestä, persoonasta, elämäntilanteesta ja ympäristötekijöistä riippuen. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on mielestäni tärkeää tietoisesti pyrkiä kohti balanssia – elämän jokaisella osa-alueella.

Mitä sinä teet tasapainottaaksesi arjen kiireet, stressin ja negatiiviset ajatukset?

Iloa ja hyvää oloa,
Karita

 

 

P.S. Balanssi-valmennus on luotu tasapainoa ja kevyempää oloa silmällä pitäen. Seuraava valmennus alkaa maanantaina 17.10. Pidämme Samin kanssa rennon (ilmaisen) luentotilaisuuden Lavli Livingroomissa klo 19-20.00. Tule mukaan kahdeksan viikon matkalle kohti kevyttä, tasapainoista ja stressitöntä oloa. <3

 

Yhteistyössä Balanssi-valmennus.

 

 

Kommentit (2)
  1. Tasapainottaakseni arjen kiireet ja helpottaakseni stressiä lähestyn Jumalaa. Viimeeksi tänään oli sellainen olo että tarvitsee ”nollata” kun asiat painaa. Laitan soimaan ylistysmusiikkia ja kiitän Jumalaa kaikesta hyvästä mitä hän on minulle antanut. Muistutan itseäni Jumalan sanoilla ja lupauksilla, jotka lukee Raamatussa: ”Tulkaa minun tyköni, kaikki työtätekeväiset ja raskautetut, niin minä annan teille levon. Ottakaa minun ikeeni päällenne ja oppikaa minusta, sillä minä olen hiljainen ja nöyrä sydämeltä; niin te löydätte levon sielullenne.”‭Matteus‬ ‭11:28-29‬.
    ”Älkää mistään murehtiko, vaan kaikessa saattakaa pyyntönne rukouksella ja anomisella kiitoksen kanssa Jumalalle tiettäväksi, ja Jumalan rauha, joka on kaikkea ymmärrystä ylempi, on varjeleva teidän sydämenne ja ajatuksenne Kristuksessa Jeesuksessa. Ja vielä, veljet, kaikki, mikä on totta, mikä kunnioitettavaa, mikä oikeaa, mikä puhdasta, mikä rakastettavaa, mikä hyvältä kuuluvaa, jos on jokin avu ja jos on jotakin kiitettävää, sitä ajatelkaa; mitä myös olette oppineet ja saaneet ja minulta kuulleet ja minussa nähneet, sitä tehkää, niin rauhan Jumala on oleva teidän kanssanne.”‭‭Filippiläiskirje‬ ‭4:6-9‬ ‭
    On pitänyt opetella ja välillä pitää itseään muistuttaa, ettei myrkytä mieltään huolilla ja murheilla, positiivisuudella pääsee elämässä niin paljon pidemmälle.
    Se on totta että ihminen tarvitsee kosketusta. Halailemme ja suukottelemme perheessämme paljon, välillä leikki-ikäiset lapsemmekin haluavat ”väliajan” arjessa että vain halaillaan ja vaikka kutitellaankin 🙂 joskus pitää vaan saada itsekin puolisolta sellaista kainaloaikaa. Samoin myös Jumalan läsnäoloon pääseminen koskettaa, lohduttaa ja tuo hyvää oloa.

    1. karitatykka
      17.7.2017, 10:30

      <3 Kiitos Johanna, hieno kirjoitus. Ja tuo "väliaika" – IHANA! Jokainen meistä löytyy rauhan ja onnen omalla tavallaan. Se, että eskoo johonkin isompaan tuo tutkitusti rauhaa ja onnellisuutta elämään.

      Iloa ja valoa koko teidän perheellenne,
      Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *