KESÄN PARAS MARJAPIIRAS
Tässä se tulee – kesä paras marjapiiras. Oikeasti, tämä vei todella kielen mennessään ja maistui koko seurueelle kesäisessä kahvipöydässä! Tämä resepti syntyi viime viikolla ollessani maalla vanhempieni luona lomailemassa. Sukulaisia oli tulossa kylään ja halusin auttaa äitiäni tarjoilujen kanssa. Heti mieleeni tuli ajatus kesäisestä marjapiiraasta, joka kruunattaisiin pehmeällä ja herkullisella kookoskermavaahdolla. Sen voi toki jättää pois, mutta minusta se oli pisteenä i:n päällä ja viimeisteli täydellisesti suussa sulavan herkun.
Kesän paras marjapiiras tarvitsee sisäänsä luonnollisesti marjoja, joten suuntasimme Forssan torille katsastamaan tarjontaa ja kyllä, ihanat mansikat hurmasivat minut täysin. Pari litraa meni kertaheitolla, joten päädyin käyttämään piirakan sisällä sekoitusta kotimaisista luomulaatuisista pakastemarjoista. Jos siis pakkasesta vielä löytyy viime vuotisia vadelmia, mustaherukoita, mansikoita tai mustikoita, kannattaa ne sujauttaa tähän ihanuuteen. Päälle sitten koristeeksi tuoreita mansikoita ja halutessasi myös muita marjoja.
Tästä tuli ehdottomasti yksi kaikkien aikojen suosikeistani, joten suosittelen lämmöllä – kokeilkaa! Herkku on gluteeniton, ilman valkoista sokeria valmistettu ja jos herkusta haluaa täysin vegaanisen voi voin tilalla käyttää kookosöljyä ja hunajan tilalla jotakin muuta mieleistä makeuttajaa. Tässä herkussa ei ole höttöraaka-aineita, vaan kesä paras marjapiiras on täynnä ravinteita ja makua – love it! Samassa pöydässä tarjoiltiin äidin perinteistä omenapiirakkaa, josta kaikki pitivät aina. Jännitinkin, miten minun piiraani pärjää sokeri-vehnäpiiraan rinnalla… Hyvin kävi – piiras sai ylistystä kauneudestaan, maustaan ja reseptin sain laitaa heti jakoon. : )
Kesä paras marjapiiras täydentää juhlapöydän tai sulostuttaa vaikka kesäaamun brunssitarjonnan. Se säilyy loistavasti jääkaapissa muutaman päivän. Tosin meillä se hupeni nopeasti.
Rakastui marjapiiraaseen ja uskon, että sinäkin pidät siitä.
Aurinkoa ja herkullista kesäviikkoa!
Karita
Kesän paras marjapiiras
(noin 10 annosta)
Pohja
4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 1/2 dl mantelijauhoa (luomu)
100–150 g Medjool-taateleita
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
4–5 rkl sulaa voita tai kookosöljyä (+ vuoan voiteluun)
1 1/2dl pekaanipähkinöitä hiukan rouhittuna
Tikka vettä jos tarve
Täyte
400–450 g pakastemarjoja (itse käytin mansikka, mustaherukka, vadelma –sekoitusta)
3 tl perunajauhoja tai tapiocajauhoa
kookossokeria maku mukaan
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Sekoita monitoimikoneessa kaikki pohjan raaka-aineet, pekaanipähkinöitä lukuunottamatta. Sekoita pekaanipähkinärouhe taikinaan. Tarkista maku, ota sivuun noin puolitoista desilitraa taikinaa ja levitä loppuosa voideltuun, halkaisijaltaan noin 25 cm:n vuokaan. Laita vuoka uuniin siksi aikaa kun valmistat täytteen.
Sekoita jäiset marjat, leivinjauhe ja kookossokeri huoellisesti keskenään. Ripottele vuokaan pohjan päälle. Murustele jäljelle jäänyt täyte vuokaan täytteen päälle.
Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Lasinen vuoka on kätevä, sillä silloin näkee, milloin pohja alkaa saamaan väriä.
Anna jäähtyä ja koristele, jos haluat.
Kookoskermavaahto
2 tölkkiä täysirasvaista kookosmaitoa HUOM! Pitää vähintään yön yli jääkaapissa!
1–2 tl juoksevaa vaaleaa hunajaa
ripasu suolaa
Ota tölkit jääkaapista ja käännä ylösalaisin. Avaa ja valuta neste pois kokonaan. Lusikoi paksut rasvaiset kookoskermat kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Vatkaa vaahdoksi. Laita kylmää odotamaan tai lusikoi jäähtyneen piiraan päälle ja koristele marjoilla.
kuvat: Karita
Kurkkaa myös nämä gluteenittomat ja terveelliset herkkureseptit:
Herkulliset vohvelit
Viljattomat lakut
Mokkasuklaapiiras (raw)
Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka
Loistava ohje, mutta pähkinäallergisena aina mietin, miten voisin korvata pähkinät ja mantelijauhon? Kookos-tai riisijauhoilla? Pähkinät siemenillä?
Moikka Heidi
Kiitos viestitsäsi. Voit hyvin jättää pähkinät ja mantelijauho kokonaan pois. Mantelijauhon tilalle lisäät vain kaurahiutaleiden määrää tai käytät kookohiutaleita. Kookos- ja riisijauhot ovat liian ”kuivia” eikä niitä kannata käyttää.
Pähkinän tilanne voit lisätä joko siemeniä tai käyttä isoja kaurahiutaleita, jotta saat hiukan tekstuuria pohjaan.
Kokeile ja kerro miten toimi!
Iloa!
Karita
Hei!
Olisiko sinulla ehdotusta kauran korvaajaksi? Resepti kuulostaisi muutoin todella hyvältä!
Ystävällisin terveisin,
Mari
Moikka Mari.
Toki. Voit käyttää kaurahiutaleiden tilalla 50–50 suhteessa mantelijauhoa ja kookoshiutaleita. : )
Kokeile ja kerro mitä pidit!
Iloa!
Karita
Moikka!
Kokeilin tänään piirasta kookoshiutale-mantelijauho -yhdistelmällä, ja se toimi erinomaisesti. Tuli tosi hyvänmakuinen jälkkäri, kiitos tästä reseptistä!
Pohjataikina oli niin herkullista, että mietin voisko sitä käyttää suoraan raakakakun pohjana? Olen raakakakkuhommissa vielä ihan aloittelija, joten vinkit tulee tarpeeseen…
-Mari
Moikka Mari.
Ihanaa kuulla, että reseptini toimi!
Pohjan taikinaa voit käyttää mainiosti raakakakkujen pohjana tai palleroissa. Toimii oikein hyvin!
Kysele vaan jatkossakin, kiva jos voin olla avuksi.
Iloa!
Karita
Hei! Onko ideaa mitä näin täysin viljattomana voisi käyttää kautahiutaleiden tilalle?
Hei Eini.
Kiitos viestistä. Voit kokeilla käyttämällä kaurahiutaleiden tilalle 50–50 suhteessa mantelijauhoa ja kookoshiutaleita. : )
Kokeile ja kerro mitä pidit!
Iloa!
Karita