JOULUFIILIKSIÄ JA VEGAANINEN RIISIPUURO
Vegaaninen riisipuuro – herkullista joulua!
Rakastan joulua. Sen tuomaa taukoa, rauhaa, kiireettömyyttä, läsnäoloa, perhekeskeisyyttä, rakkautta ja tottakai – herkullisia ruokia! Aattoaamu alkaa aina joulupuurolla, johon tottakai sujautan mantelin tuomaan saajalleen hyvää onnea tulevalle vuodelle. Aaton juhlapöytämme on moninainen – erilaisia kaloja ja muita merenherkkuja, runsaasti kasviksia, salaatteja, juustoja ja erilaisia uunijuureksia sekä täyteläistä keittoa ja useimmmiten myös hiukan poroa tai muuta riistaa. Pöytään tulee myös reilusti sveitsiläisiä Cheese N Love -yrittäjäpariskunnan maahantuomia raakamaitojuustoja, jotka ovat herrrrrkullisia! Niitä hain Tuomaan markkinoilta, mutta myös hyvinvarustetuista kaupoista löytyy. Makeat herkut kuuluvat jouluumme ilman muuta! Raakasuklaita on jos jonkinmoisia, kakkuja, piparkakkuja ja muita joulun makeita herkkuja löytyy joka joulu. Kaikkia ruokiamme yhdistä kuitenkin yksi seikka – ne ovat kaikki valmistettu itse, omassa keittiössä ja maustettu rakkaudella. Laadukkaat viinit, kuumat viinit ja glögit kuuluvat myös joulun herkkuihin. Ne lämmittävät ihanasti viileissä illoissa ja maistuvat ihanilta herkullisten ruokien kera.
Meillä joulua vietetään aina perheen kesken. Joskus se tarkoittaa vain omaa pientä perhettämme johon kuuluvat minun lisäkseni mieheni ja poikamme Luca. Joskus taas joulua juhlitaan koko sakin kera. Silloin paikelle tulevat sisareni perhe, johon kuuluu kaksi aikuista ja kaksi lasta, mieheni sisaren perhe, joilla on samanlainen paketti, mieheni äiti ja vielä omat rakkaat vanhempani. Voin kertoa, että silloin löytyy vilskettä ja vilinää meidän talosta! On tapana, että kaikki tuovat aina jotakin mukanaan, jotta valmistelut eivät kaadu yhden harteille ja kaikki saavat nauttiakseen yllin kyllin. Lapset odottavat aina myös joulupukkia, joka käy joka vuosi. Sekin kuuluu meidän jouluun – ainakin vielä, kun poikamme Luca on vastan seitsemän. Aattoon kuuluu myös joulukirkko, jossa pääsen juhlahössötysten keskeltä joulun rauhalliseen tunnelmaan ja kiire katkeaa kuin seinään. Joulukirkossa tunnen suurta kiitollisuutta kaikesta mitä minulla on lähelläni ja elämässäni – elämäni merkityksellisimmän asiat nousevat sydämeeni.
Joulufiiliksiä ja vegaaninen riisipuuro
Jouluna herkutellaan, mutta silloinkin on ihanaa valita terveelisemmin ja välttyä ikäviltä vatsanväänteiltä tai muilta inhotuksilta. Riisipuuron voi kokeilla tehdä tänä vuonna vaikka hiukan uudella tavalla tai maistella, miltä joulu maistuisi ilman valkoista sokeria. Itselläni sokerittomia jouluja on nyt takana muistaakseni kahdeksan, joten voin vakuuttaa, ettei herkuttelu ole sokerista kiinni, vaan vaihtoehtoja on lukuisia. Minulla on myös tapana luoda tai kokeilla joka joulu ainakin yksi uusi resepti. Muut ruoat taas ovat perinteitä ja toistuvat joka vuosi. Laatikkoruoat jäävät meidän perheessä kuitenkin väliin, niistä kun ei meillä nauti oikein kukaan. Rohkaisenkin kaikkia tekemään sellainen joulupöytä, joka sopii juuri teidän jouluun parhaiten. Ei tarvitse mennä vanhan kaavan mukaan ja syödä totuttuja ruokia jos se ei tunnu hyvältä. Voimme jokainen itse päättää millainen joulu on juuri meidän joulu! Oikeaa tai väärää joulupöytää ei ole, on vain erilaisia makuja ja mieltymyksiä.
Isoisäni sanoi aikoinaan “Voi kun tulisi jo joulu niin saisi yölläkin syödä”. Sama pätee meillä edelleen – äidin kanssa usein istumme myöhään yöhön keittiönpöydässä tai takkatulen ääressä nautiskellen, jutellen, pelaten tai vaan ollen – ihanaa!
Toivotan sinulle ihanaa, herkullista ja rakkauden täyttämää joulua!
Rakkaudella,
Vegaaninen riisipuuro
(kolmelle–neljälle)
9 dl vettä
3 dl puuroriisiä
4–5 dl kookosmaitoa (täysirasvainen ja mielellään luomulaatuinen)
1/2–1 tlsuolaa.
Kiehauta 6 dl vettä ja lisää riisi. Keitä hiljalleen, kunnes vesi on melkein kokonaan imeytynyt riisiin. Lisää 3,5 dl kookosmaitoa ja loput vedestä.
Hauduta kannen alla hitaasti reilun tunnin ajan tai kunnes puuro on valmis. Mausta suolalla ja jos haluat koostumuksesta löysempää, lisää kookosmaitoa makusi mukaan.
Nauti kanelin, maustetun hunajan, uunipäärynöiden tai maus- tettujen pekaanipähkinöiden kera.
P.S. Puuro maistuu ihanalta myös kylmänä! Tee siitä seuraavana päivänä vaikka jouluinen jälkiruoka.
keittiöliina: Kaarna living
Lisää herkullisia reseptejä, kauneutta ja terveytä löydät alla olevista postauksista.
Vegaaninen valkosuklaa
Minttusuklaat
Apua ruoansulatukseen
Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka
Kiitos
Olen niin samaa mieltä, että valkoista sokeria ei ihana joulu kaipaa! Päin vastoin, kun on jättänyt sokerin pois ja keventänyt menua itselle sopivammaksi (mausta tietenkään tinkimättä ;-)) niin olo pysyy hyvänä koko joulun ja kaikesta pystyy nauttimaan paljon paremmin 🙂 Oikein tunnelmallista ja rauhaisaa joulua sinulle Karita ♥️♥️
❤️ Kiitos samoin!
Iloa,
Karita
Kiitos! Iloa uuteen vuoteen!
Karita
<3
tunnelmallista ja iloista joulunodotusta teille. joulu saa mielestäni olla myös ilon naurun ja miksei huumorin juhla. ihana kuulla kun käytte kirkossa. missä kirkossa käytte? kuuluuko joulusauna/haudoilla käynti? samaa mieltä että tekee joulusta omannäköisen, perinteitä voi rikkoa ja se näkyy paljon “uusissa” tuunatuissa resepteissä ja eineksissä; on bataatti-punajuuri laatikkoa, maidotonta riisipuuroa, vihreä kuula joulutorttuja, raakapipareita ym. itse tehnyt puuron kvinoaan koska pidän sen mausta ja on ravintorikkaampi. ja vissiin ekologisempi kun riisi? riisi on aikamoinen energiasyöppö. rakastan myös tattaria ja siitä saakin “suomalaisen” puuron. en koskaan kookokseen tehnyt jotenkin ei kuulu maku jouluun vaan soija tai mantelimaitoon. ja ehdottomasti manteli sekaan. miten teillä? käytätkö muuten ohraa?
Moikka.
Joulusi kuulostaa ihanalta.
Käymme lähikirkossa, lähin on tällä hetkellä Soukassa. Sukuhaudoilla kävin maalla eilen ja mieheni isän ja suvun haudoilla käydään sitten joulupäivänä tai tapanina.
Manteli kuuluu aina joulunpuuroon.
Iloa ja ihanaa joulua,
Karita