Herkullinen ja gluteeniton vappubrunssi ála Karita

Vappuun on enää muutama päivä – on aika taas juhlistaa kevättä ja kesän saapumista. Tänään vuorossa siis herkullinen ja gluteeniton vappubrunssi ála Karita resepteineen – vapun iloksi.  Vappuna on usein tapana nauttia brunssia puistoissa ja pihoilla, mutta viime aikojen säiden perusteella on syytä varautua myös sisätiloihin tai varustautua hyvin. Ideana on kuitenkin nauttia raikkaista mauista ja välittömästä sekä kepeästä tunnelmasta, hyvässä seurassa – kuplia tietenkään unohtamatta. : ) Herkullinen ja gluteeniton vappubrunssi ála Karita sisältää siemenkräkkereitä, kahdenlaista pähkinäjuustoa, viikuna-omenahilloa, samettista maa-artisokkakeittoa sekä laventeli-mustikkakakkua ja raakasuklaaviikunoita. Mukaan voit ottaa myös erilaisia hedelmiä, vihannestikkuja ja esimerkiksi helppoja kahvisuklaatryffeleitä ja ihanaa avokadocarpacciota. Kylmän sään varalta suosittelen valmistamaan ison termarillisen lämmintä keittoa mukaan otettavaksi. Sitä on helppo nautia missä vain rennosti mukeista. Kokeile esimerkiksi Ruokakirjan maa-artisokkakeitto, joka lämmittää ihanasti ja on samettisen pehmeä. Alta löydät keiton vegaanisen version. Kakun voi hyvin tehdä myös ilman laventelia ja muita marjoja käyttäen. Nauti ilolla ja ihanassa seurassa.

 

Iloa ja herkullista vappua!

Rakkaudella,
Karita

 

herkullinen-ja-gluteeniton-vappubrunssi-ala-karita

Cashewtuorejuusto

1 dl mantelijauhoa
2 dl cashewpähkinöitä (liota vähintään tunti, mielellään yön yli)
5–6 rkl vettä
3 rkl sitruunan mehua
3 rkl ravintohiivaa
½–1 tl laadukasta suolaa
ripaus mustapippuria tai maun mukaan

lisää sitten versioon yksi:
1 rkl tuoretta pieneksi pilkottua rosmariinia
½–1 tl kuivattua rosmariinia

ja kaksi:
paprikajauhetta ja anchochilirouhetta (savustettu paprikajauhe sopii myös, jos anchochilirouhetta)
 
 
Huuhtele ja valuta liotetut pähkinät. Laita pähkinät, mantelijauho, vesi, sitruunamehu, ravintohiiva ja suola tehosekoittimeen, jauha tasaiseksi massaksi ja lisää toivomasi mausteet. Versio yksi on rosmariinilevite ja versio kaksi on paprika-anhochililevite. Molemmat ovat herrrrkullisia!
Sekoita vielä ja tarkista maku. Juusto säilyy jääkaapissa suljetussa astiassa vajaan viikon ja sen voi myös pakastaa.

Voit nauttia itse valmistettujen tai kaupan kräkkereiden kera tai vaikka vaalean leivän päällä. Erilaisiin kräkkereihin resepti löytyy Hyvää huomenta -kirjastani

 

herkullinen-ja-gluteeniton-vappubrunssi-ala-karita

Viikuna-omenahillo

 

5 dl kuivattuja viikunoita
5 dl omenamehua, tuorepuristettua tai kaupan
3 rkl chian siemeniä
1 rkl limetinmehua
hunajaa tai vaahterasiirappia maun mukaan
aavistus suolaa

Laita paloitellut viikunat, makeutus, suola, limetin- ja omenamehu monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen. Hurauta karkeaksi soseeksi.
Tarkista maku ja lisää makeutusta tarvittaessa. Siirrä puhtaaseen kannelliseen lasipurkkiin ja sekoita chiansiemenet
huolellisesti joukkoon.
Sulje kansi ja pane jääkaappiin tekeytymään vähintään tunniksi. Sekoita ja tarkista maku. Muokkaa tarvittessa.
Säilytä jääkaapissa.

 

Herkullinen-ja-gluteeniton-vappubrunssi-ala-karita

 

Maa-artisokkasosekeitto

4–6 annosta

500 g maa-artisokkia
5 jauhoista perunaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 l kasvislientä
2 dl kaura- tai soijakermaa (tai kermaa)
½-1 tl suolaa
¼ tl muskottipähkinää

Tarjoiluun:
kurpitsansiemeniä
tuoretta timjamia

Kuori maa-artisokat huolellisesti ja paloittele pienemmiksi. Laita kylmään veteen odottamaan, etteivät ne tummu. Kuori perunat sekä sipulit ja paloittele. Keitä paloitellut kasvikset kasvisliemessä täysin kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi. Lisää kerma. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä. Tarjoa lisäksi leipää, kuivalla pannulla paahdettuja kurpitsansiemeniä ja tuoretta timjamia.

 

herkullinen ja gluteeniton vappubrunssi ála Karita

 

Raakasuklaaviikunat

Noin 10 tuoretta viikunaa, pestyinä ja huolellisesti kuivattuina
150 g raakakaakaomassaa
70 g raakakaakaovoita
kookossokeria maun mukaan
1/2 tl Vaniljaa
ripaus suolaa

Sulata raakakaakaomassa, -voi ja kookospalmusokeri hellävaroin vesihauteessa. Sekoita kaikki raaka-aineet keskenään.
Tarkista maku ja muokkaa tarvittaessa. Temperoi suklaa halutessasi. Ohje temperointiin löytyy verkkosivumme reseptit osion valmistusvinkeistä.
Kasta sitten viikunat sulaan raakasuklaamassaan, valuta ylimääräinen suklaa pois ja aseta leivinpaperilla vuoratulle tasolle. Mikäli suklaa ei heti jähmety viikunan päälle, siirrä ne hetkeksi pakkaseen.

Suklaata jää aina hiukan yli. Loppusuklaan voit halutessasi maustaa tai kaataa muottiin sellaisenaan, viilentää ja nauttia myöhemmin ihanasta raakasuklaasta.

P.S. Laita viikunat viilentymään hetkeksi pakastimeen tai pidemmäksi aikaa jääkaappiin, niin sula suklaa jähmettyy nopeasti viileän hedelmän päälle.

 

 

herkullinen-ja-gluteeniton-vappubrunssi-ala-karita-1

 

Laventeli-mustikkakakku tai -leivokset

(10-12 hengelle)

Pohja:

3 dl parapähkinöitä tai macadamiapähkinöitä (liota 1 tunti)
2 dl kookoshiutaleita
3–4 medjool-taatelia (tai muita taateleita noin 3/4 dl)
1/2 tl jauhettua vaniljaa
ripaus suolaa

Täyte:

4 dl cashewpähkinöitä (liota mielellään 4 tuntia)
4 dl kookoskermaa tai täysirasvaista kookosmaitoa
2 dl kookosöljyä
5 rkl hunajaa
3 rkl sitruunan tai limetin mehua
2 tl jauhettua vaniljaa
1–2 rkl kuivattua laventelia
ripaus suolaa
3 rkl jauhettua psylliumkuitua

+ 3 dl mustikoita, tähän vuoden aikaan pakastettuja ja kohmeisia

 

Prosessoi pohjan ainekset kunnes saat aikaan muotoiltavan taikinan. Älä prosessoi liikaa, vaan jätä hieman tekstuuria.
Painele taikina irtopohjaisen vuoan (halkaisijaltaan noin 20–30 cm) tai usean pienen vuoan pohjalle.
Laita sivuun.
Tee täyte sekoittamalla blenderissä pähkinät, kookoskerma, kookosöljy, hunaja, sitruunan mehu ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.
Lisää lopuksi joukkoon psylliumkuitu ja sekoita vielä kerran.
Siirrä massa erilliseen kulhoon ja sekoittele joukkoon kokonaiset mustikat.
Laita pakastimeen tai jääkaappiin kunnes kakku on jähmettynyt.
Jos kakku on pakastimessa, anna sen sulaa ennen tarjoilua noin 30–60 minuuttia.

Nauti.

Kuvat: Riikka Kantinkoski/Ruokakirja, Viola Virtamo /Hyvää huomenta ja Karita Tykkä

treeni-ja-ravinto kasvisruoka reseptit gluteeniton
Kommentit (8)
  1. Meillä on ruokaorientoituneiden ystävien kesken vappubrunssille nyyttärien hengessä. Menu tulee koostumaan mm. erilaisista keveämmistä ja runsaammista salaateista, juustoista ja viikunoista, oliiveista, tuoreesta leivästä ja herkullisista tahnoista. Ja mikä parasta kaikki itse tehtyinä! Laadukas kuohuviini kuuluu tietysti myös asiaan

    Itse aion tehdä yhteiseen pöytään ainakin raikasta parsakaalisalaattia lautasellinen kauneutta -kirjastasi. Ajattelin, että se sopii niin väri- kuin tietysti makumaailmaltaan kevään juhlapöytään. Voisin lisäksi kokeilla raakaa suolaista piirakkaa, josta inspiroiduin raakakakkukurssilla. Mietin vielä, että mitä ihanaa kalaherkkua voisin tehdä.. Ehkäpä lohesta.. Olisiko sinulla ideoita?

    1. karitatykka
      28.4.2017, 10:07

      Moi Elina.

      Nam! Kuulostaa hyvältä.
      Mitäs jos tekisit kylmäsavulohirullia, johon sipaisit täytteeksi vaikka tillicashewjuustoa ja keskelle vaikka kurkkutikku raikastamaan kokonaisuutta.Voisit kiinnittää ne cocktailtikulla, jotta pysyvät ehjänä perille. Toimisiko tämä? Kokonaisuus olisi herkullinen ja sopisi myös maidottomalle väelle. : )

      Iloista ja herkullista vappua!
      Karita

      1. Mainiota, kiitos vinkistä!

        Iloista vappua!

  2. AURINKOINEN CHIA-VANUKAS - Rakkaudella, Karita
    14.6.2017, 07:08

    […] Cashewtuorejuusto […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *