Gluteenittomat ja sokerittomat piparkakut
Enää pari viikkoa jouluun – valmistelut kiihtyvät päivä päivältä. Gluteenittomat ja sokerittomat piparkakut käynnistivät oman joulukauteni tänä vuonna. Valmistimme niitä Luca-poikani kanssa reilu viikko sitten. Piparkakut olivat herkullisia! Täydellisiä ihanuuksia, ilman valkoista sokeria, gluteenia tai pähkinöitä. Piparkakut maistuivat myös minulle, vaikken yleensä piparkakuista liiemmin pidäkään. Olenkin nauttinut pipareista sen jälkeen melkein päivittäin… Tykkään makeasta, joten tällä reseptillä pipareista tulee melko makeita. Makeutta voit säädellä oman makusi mukaan. : )
Siitä se sitten lähti – jouluvalmistelut ovat hyvää vauhtia käynnissä. Lahjoja on jo hankittu ja tällä viikolla aion laittaa myös joulukuusen koristamaan kotiamme. Rakastan joulua. Joka vuosi juhla tuntuu kuitenkin menevän ohitse liian nopeasti ja siksi tänä jouluna ajattelin hiljentää tahtia jo aiemmin ja aloittaa joulun juhlimisen hyvissä ajoin. Tunnelmaa lisään kuuntelemalla joululauluja, osoittamalla kiitollisuutta, koristelemalla kotia ja polttamalla kynttilöitä. Joulun odotus kasvaa päivä päivältä myös poikani avatessa innoissaan joulukalenteria.
Usein jouluna tulee nautittua liiankin kanssa hyviä ruokia ja juomia. Nautiskelu ja herkuttelu kuuluvat asiaan ja hyvä niin. Itse haluan valita pöytään myös ruokia, jotka ovat paitsi herkullisia, mutta myös terveellisiä ja helposti sulavia. Siitäkin huolimatta vierin jossain vaiheessa aattoiltaa ulos laskeakseni liian täyttä vatsaani. Illan hiljaisessa pimeässä ja jouluvalojen loisteessa on tunnelmallista kävellä. Paremmista herkuista esimerkkinä nämä gluteenittomat ja sokerittomat piparkakut tai vaikkapa viime viikolla julkaisemani raakasuklaakonvehdit. Sokeripitoisten glögien sijaan nautin mieluummin kuumaa viiniä, appelsiinilla, kanelitangoilla ja tähtianiksella maustettuna. Haluan nauttia joulusta, sen makumaailmasta ja tunnelmasta täysillä – aina voi kuitenkin hiukan upgreidata tarjottavia. : )
Kokeile, ja nauti gluteenittomista ja sokerittomista piparkakuista – ilman ikäviä sivuoireita. Näistä piparkakuista pitävät kaikki! Nauti pipareita glögin, kuuman mehun, kahvin tai kuuman viinin kera. Piparit maistuvat myös sellaisenaan tai vaikkapa raakasuklaakuorrutuksella koristeltuina. Jos haluat niihin sokerihuurteen voit käyttää hienoksi jauhettua koivusokeria * tomusokerin sijaan. Mausta ei huomaa että piparkakut ovat jollain tavalla terveellisempiä. Kiitosta sen sijaan saa varmasti kun voi tarjota gluteenittomia ja pähkinättömiä herkkuja. : )
Sisältää tuotelinkkejä *
Toivon joulun odotukseesi rentoutta, kiireettömyyttä, lämpöä ja herkullisia hetkiä!
Iloa ja valoa,
Karita
Gluteenittomat ja sokerittomat piparkakut
(Noin viisi pellillistä herkullisia, gluteenittomia, pähkinättömiä ja ilman valkoista sokeria valmistettuja piparkakkuja)
150 g luomuvoita tai gheetä (kookosöljyäkin voi kokeilla)
3 dl kookossokeria *
1,5 dl hunajaa *
1,5 dl taatelisiirappia tai vaahterasiirappia
1 luomukananmuna
250 g täysjyväriisijauhoa *
2 rkl raakakaakaojauhetta *
300 g tattarijauhoa *
4 tl piparkakkumausteseosta
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
aavistus vastaraastettua muskottipähkinää (ei pakollinen)
ripaus kuivattua inkiväärijauhetta
Sulata voi ja sekoita joukkoon kookossokeri, hunaja ja taatelisiirappi. Jätä pienellä lämmöllä liedelle ja sekoita välillä.
Sekoita kuiva-aineet keskenään. Vatkaa huolellisesti sähkövatkaimella voi-sokeriseoksen joukkoon kananmuna.
Sekoita kuiva-aineet ja voi-sokeriseos monitoimikoneessa, jossa on taikinan vaivausterä tai vaihtoehtoisesti yleiskoneessa. Tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.
Laita kulhoon, peitä ja laita jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.
Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
Kaulitse taikina kaulimella perunajauhoa apuna käyttäen ohueksi ja painele muoteilla mieleisiä piparkakkuja. Kypsennä leivinpaperilla vuoratulla pellillä uunissa noin 8–12 minuuttia, riippuen piparkakkujen koosta ja taikinan paksuudesta.
Anna jäähtyä ja nauti!
mistä tuota piparkakkumausteseosta löytää? 🙂
Moi Anette.
Ruokakaupoista ja hyvinvointikaupoista. Itse käytin luomulaatuista mausteseosta, Sonnentor. : )
Iloa,
Karita
Mitä luulet, voikohan munan jättää pois?
Moi Niina.
Voit kokeilla, mutta luulen että sitko häviää…
Voit kokeilla chia munaa. Valmista chian-siemen’muna’: sekoita 1 rkl siemeniä ja 3 rkl vettä keskenään. Anna turvota n. vartin ajan. Sekoita rakenne rikki vaikka sauvasekoittimella. : )
Herkullista joulun odotusta!
K